Saturday, June 10, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

WHO pantau varian baharu COVID-19 dikenali sebagai ‘Mu’

Delegates speaks in front of the sign of the World Health Organization (WH) prior to the opening day of it annual assembly attended by government ministers and hundred of delegates, on May 21, 2012 at the United Nations office in Geneva. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP) (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

1 SEPT : Varian baharu Coronavirus yang dikenali sebagai ‘Mu’ kini sedang dipantau rapat oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Varian yang pertama kali dikenal pasti di Colombia pada Januari itu secara saintifik dinamakan sebagai B.1.621, diklasifikasikan sebagai varian menarik minat menurut WHO.

Selepas dikesan di Colombia, Mu sejak itu dilaporkan di negara Amerika Selatan dan Eropah yang lain.

Varian terbabit juga menurut WHO mempunyai mutasi yang mempunyai risiko ketahanan terhadap vaksin di mana satu kajian lanjut diperlukan untuk memahaminya dengan lebih baik.

Terdapat kebimbangan meluas mengenai munculnya mutasi virus baharu ketika kadar jangkitan meningkat lagi secara global, dengan varian Delta yang sangat mudah disebar – terutama dalam kalangan yang tidak divaksinasi – dan di wilayah di mana langkah-langkah antivirus telah dilonggarkan.

Semua virus, termasuk SARS-CoV-2 yang menyebabkan COVID-19, bermutasi dari semasa ke semasa dan kebanyakan mutasi mempunyai sedikit atau tiada kesan terhadap sifat virus.

WHO ketika ini mengenal pasti lima varian, termasuk Mu, termasuk varian Alpha yang terdapat di 193 negara dan Delta, yang terdapat di 170 negara.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...