Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Wanita UMNO Bincang ICERD Esok, Pastikan Rakyat Peka Bertentangan Perlembagaan

Wanita UMNO melihat bahawa masyarakat pelbagai peringkat harus peka dan memahami perkembangan isu Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Sehubungan itu, ketuanya, Datuk Dr Noraini Ahmad memaklumkan bahawa pergerakan terbabit akan menganjurkan Program Wanita dan Isu Semasa (WISE) yang merupakan penerangan tentang ICERD ini.

Apatah lagi katanya, isu ini melibatkan usaha kerajaan Malaysia untuk menandatangani dan membuat ratifikasi treati ICERD yang telah membangkitkan kemarahan orang Melayu kerana pelbagai peruntukan di bawahnya jelas bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

“Antaranya, ia dipercayai akan menggugat hak dan keistimewaan Melayu, Bumiputera serta institusi Di-Raja, sekali gus menimbulkan keresahan dalam kalangan orang Melayu/Bumiputera bahawa kedudukan mereka akan terancam.

“Implikasi perjanjian ICERD amat besar terhadap asas pembinaan negara sejak merdeka. Kesan itu akan mengubah Perlembagaan Persekutuan dan perjanjian kontrak sosial yang termeterai antara pemimpin Melayu, India dan Cina, ketika menuntut kemerdekaan pada 1957,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jelasnya, Program WISE ini akan berlangsung esok, Sabtu 1 Disember 2018 di Auditorium Aras 4, Menara Dato’ Onn, Kuala Lumpur.

“Jemputan pada program yang akan berlangsung dari pukul 10 pagi hingga 1 tengahari itu terbuka kepada semua ahli Wanita UMNO, Muslimat Pas, badan-badan bukan kerajaan (NGOs), profesional, pemimpin serta pelajar universiti wanita.”

Katanya, program yang akan dikendalikan oleh moderator Datuk Dr Mashitah Ibrahim itu akan menampilkan ahli panel iaitu bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan peguam Adnan Seman.

“Pelobi ICERD sudah lama melobi agar Malaysia meratifikasikan konvensyen antarabangsa ini sejak ketika pentadbiran Barisan Nasional (BN). Namun ketika itu, BN bersikap tidak melayan desakan untuk menandatangani ICERD, yang dilihat akan mengganggu gugat asas pembinaan dan perlembagaan negara.

“Program WISE ini bukan merupakan program politik sebaliknya adalah program ilmiah yang dapat membantu masyarakat memahami isu ICERD dengan lebih jelas dan mendalam,” katanya lagi. 

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...