Friday, June 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

[VIDEO] Ujian Kereta Terbang Malaysia Tidak Berjaya

Pandu uji ‘kenderaan terbang’ atau ‘aerial vehicle’  yang dijadualkan pada 21 November 2019 tidak diluluskan oleh CAAM.

CIVIL AVIATION AUTHORITY OF MALAYSIA  (CAAM) mengumumkan bahawa pandu uji yang dirancang Menteri Pembangunan Usahawan Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof  terhadap “Drone” UAS E-Hang 216 (EH216) buatan China itu dilaman sesawang Facebook CAAM SUMBER .

Dinyatakan bahawa lokasi penerbangan ujian di Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT) Hangar Subang kurang dari 200 meter daripada trafik penerbangan komersial/ helikopter dan ia jelas di dalam Zon Kawalan Terminal Lapangan Terbang Subang yang berada di bawah pengawasan ketat oleh Kawalan Trafik Udara (ATC).

Di samping itu, Drone (katakan Kereta Terbang itu) EH216 hanya mempunyai Permit Penerbangan Khas (SFP) oleh  China  (Pentadbiran Penerbangan Awam di China) yang terhad untuk menjalankan Penerbangan & Penyelidikan Pembangunan di Grand World Science Park, Guangzhou.

CAAM juga akan menjalankan siasatan terhadap tindakkan penerbangan demonstrasi yang tidak dibenarkan  melibatkan EH216 pada 15 November 2019 di kawasan yang sama di Lapangan Terbang Subang hari ini sepertimana yang tular disosial media video.

CAAM menyokong pembangunan industri aeroangkasa di Malaysia, walaubagaimanapun ujian dan penerbangan demonstrasi mesti dijalankan mengikut Peraturan Penerbangan Awam Malaysia 2016 (MCAR 2016) untuk memastikan tahap keselamatan bagi semua pihak.

Didalam facebook CAAM itu juga ingin menyatakan bahawa untuk mempertimbangkan permintaan untuk penerbangan ujian EH216 di lokasi yang sesuai, dan dengan sokongan pihak berwajib.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...