Saturday, June 10, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

[Video] Selangor Digesa Wujud Dana Khas Tangani Wabak Denggi

SHAH ALAM – Kerajaan Negeri Selangor digesa mewujudkan peruntukan khas untuk kesihatan khususnya dalam menangani wabak denggi dalam Belanjawan Selangor 2020 yang bakal dibentangkan pada bulan depan.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan berkata, ia diperlukan susulan kes denggi sangat membimbangkan dan Selangor antara negeri penyumbang terbesar kepada wabak itu.

“Saya mengharapkan satu keajaiban akan berlaku dalam sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor pada kali ini.

“Selangor merupakan penternak denggi yang paling tinggi. Kalau ikut statistik Januari lalu, kita ada (Malaysia) lebih kurang 38,000 kes, ini tidak termasuk kes mati.

“Daripada jumlah kes itu, lebih 22,000 kes denggi dicatatkan berlaku di Selangor.

“Tidak ada satu bentuk peruntukan yang benar-benar untuk melihat macam mana nak mencegah denggi ini,” katanya pada sidang media hari ini.

Sebanyak 38,080 kes denggi direkodkan di seluruh negara dari Januari hingga April lalu dengan Selangor mencatatkan jumlah kes tertinggi.

Statistik Bilik Gerakan Denggi Kebangsaan (CPRC) Kementerian Kesihatan menunjukkan sebanyak 22,343 kes denggi dilaporkan di Selangor, diikuti Kuala Lumpur (3,084), Johor (3,051), Pulau Pinang (2,173), Sabah (1,717) dan Kelantan (1,164).

Mat Nadzari juga melahirkan rasa kesal apabila Belanjawan 2020 Kerajaan Persekutuan juga didakwa tidak menyediakan peruntukan khas untuk menangani wabak denggi ini.

“Kalau tengok senario yang berlaku di dalam Belanjawan Negara, satu perkara yang terlepas pandang di sini ialah dalam peruntukan kesihatan,” katanya.

Katanya lagi, sejak Pakatan Rakyat (PR) dan kini PH memeritah Selangor, tiada sebarang usaha proaktif dilakukan untuk menurunkan kes denggi terbabit.

“Selama 15 tahun mereka memerintah Selangor, mereka asyik menggunakan cara dan amalan biasa untuk mengatasi perkara ini.

“Banyak sangat kematian, kita terlalu jauh ketinggalan daripada negeri-negeri lain dan yang paling dekat kita pun ada 3,000 kes.

“Kalau kita nak kata oleh kerana pembangunan, Pulau Pinang pun tidak setinggi kita hanya 2,000 lebih.

“Kenapa Selangor ada lebih 22,000 kes dan ianya mengambil masa sudah 15 tahun mereka memerintah, makin hari makin meningkat,” katanya lagi. – MalaysiaGazette

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...