Sunday, April 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

[Video] Rentetan kait abu Chin Peng pada dahi, dua ahli parlimen diarah keluar dewan

Pertengkaran di Dewan Rakyat hari ini berhubung isu abu mayat bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng membawa kepada penggantungan dua anggota parlimen – Khoo Poay Teong (PH-Kota Melaka) dan Tajuddin Abdul Rahman (BN-Pasir Salak).

Mereka digantung selepas mengingkari arahan daripada Yang Dipertua Dewan Rakyat Mohamad Ariff Md Yusof.

Insiden itu berlaku ketika sesi soal jawab, yang bermula dengan pertikaian antara RSN Rayer (PH-Jelutong) dan Azeez Abdul Rahim (BN-Baling).

Rayer bertanya kepada Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik sama ada kerajaan bercadang untuk mengajar pelajar sekolah berkenaan pemimpin PH seperti mendiang Karpal Singh dan Anggota Parlimen Iskandar Puteri Lim Kit Siang.

Menurut Rayer, dua pemimpin DAP itu memberikan contoh moral yang lebih baik berbanding bekas perdana menteri Najib Razak.

Azeez membalas dengan mencadangkan agar pelajar juga diajar tentang Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), yang mencetuskan bantahan daripada Rayer dan anggota parlimen DAP yang lain.

Ia mendorong Mohamad Ariff untuk menggesa semua pihak bertenang.

Ketika Rayer mahu meneruskan soalannya, Tajuddin yang ketawa dan menepuk dahinya, berkata: “Tumpang tanya, itu abu Chin Peng ke?… Saya tak mahu Jelutong dituduh pakai abu Chin Peng dekat dahi.”

Rayer menuntut Tajuddin menarik balik kenyataan itu yang disifatkan menghina penganut Hindu di Malaysia. Tajuddin kemudian berkata, “Okaylah, tarik balik. Apa ada masalah?”

Namun pertengkaran berterusan dengan anggota parlimen BN mendakwa Rayer menuduh BN menghina agama Hindu.

Beberapa wakil rakyat daripada kedua-dua pihak bangun dan menunjukkan aturan mesyuarat, manakala, bekas timbalan speaker Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) berkata sidang perlu diteruskan memandangkan Tajuddin telah pun menarik balik kenyataannya.

Mohd Ariff akhirnya memerintahkan semua anggota parlimen untuk duduk.

“Kota Melaka (Khoo), Pasir Salak, sila tinggalkan dewan kerana tidak mengikut arahan Speaker,” katanya.

Tajuddin pula menyindir arahan itu apabila mengucapkan terima kasih kepada Mohd Ariff.

“Terima kasih banyak, saya juga ada Perhimpunan Agung Umno untuk dihadiri,” katanya, mencetuskan gesaan agar Mohd Ariff mengenakan tindakan yang lebih tegas kepadanya.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...