Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Pakatan Harapan jangan jadi ‘kerajaan tai chi master’ – Lim Lip Eng

KUALA LUMPUR: Seorang Ahli Parlimen kerajaan hari ini lantang menyarankan sejumlah dana bagi Kementerian Tenaga Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) dibatalkan jika janji terus dimungkiri.

Lim Lip Eng (PH-Kepong) bagai memberi kata dua apabila mencadangkan dana berjumlah RM134.7 juta dibatalkan jika manifesto Pakatan Harapan (PH) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) tidak dapat ditunaikan.

Beliau merujuk kepada aspek pengurusan alam sekitar dengan dana bernilai RM121 juta; pemulihan dan pemuliharaan alam sekitar (RM4.4 juta) serta perancangan strategik (RM9.3 juta).

“Saya nak tanya apa sebenarnya pengurusan alam sekitar di bawah kementerian ini? Jika kata isu sampah dan kebersihan, mereka minta ia dirujuk kepada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

“Kalau merujuk kepada hutan, pemuliharaan hutan dan air (sungai) pula perlu dirujuk kepada Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli.

“Jadi saya nak tanya apa program, langkah dan projek alam sekitar yang dibuat kementerian ini hingga memerlukan anggaran RM121 juta? Kita tak mahu Pakatan Harapan jadi ‘kerajaan tai chi master’, jangan tolak (ke kementerian lain). Kita nak ia jelas,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2020 peringkat jawatankuasa bagi MESTECC di Dewan Rakyat, hari ini.

Lip Eng berkata, peruntukan bagi pemulihan dan pemuliharaan alam sekitar wajar dibatalkan jika MESTECC gagal mengurangkan pencemaran udara di Kuala Lumpur.

Tahun lalu, katanya, tiada peruntukan bagi butiran itu.

“Isu pencemaran udara paling teruk di Kuala Lumpur. Apa langkah yang dibuat untuk kurangkan pencemaran? Jika tiada, sila batalkan butiran ini,” katanya.

Beliau mendapat sokongan Ahli Parlimen pembangkang apabila mencadangkan peruntukan perancangan strategik dibatalkan jika kerajaan gagal mencari kaedah menutup kilang nadir bumi, Lynas Malaysia Sdn Bhd (Lynas) di Gebeng, Kuantan.

“Sebelum PRU-14, PH janji membatalkan Lynas dan menghantar sisa toksiknya ke negara asal, tetapi apa yang sudah dibuat?

Menteri jangan mainkan sentimen ‘manifesto tak ada sebut Lynas’, jangan mainkan pengundi.

“Semua Yang Berhormat (PH) di sini sebelum PRU-14 ceramah ‘esok memerintah, kita batalkan Lynas’ tetapi sekarang sudah hampir dua tahun dan ia masih ada.

“Pengundi di luar sana dan pembangkang semua panggil kita ‘kencing’, pengecut. Kita tak mahu jadi kerajaan songsang dan pusingan-U,” katanya.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...