Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Kenapa Rundingan Terus Dibuat Selepas Proses Tender Terbuka Dimuktamadkan? – Menteri Asas Tani kena jawab

Di bawah maksud Bekalan B.21 040000 – Program Khusus, saya hendak menyentuh perkara tertakluk di bawah Butiran 040400 – Subsidi Harga Padi, Butiran 040500 – Subsidi Baja Padi, Butiran 040600 – Insentif Pengeluaran Padi dan Butiran 040800 – Subsidi Benih Padi Sah yang dibacakan bersekali.

Saya ingin mendedahkan satu isu yang melibatkan pembatalan beberapa syarikat tempatan yang sebelum ini telah pun dipersetujui sebagai petender secara item mengikut Zon 1, 2 dan 3 bagi tender membekal, menghantar dan menjalankan Kerja-kerja Pengapuran Bagi Kapur Di Bawah Skim Insentif Pengeluaran Padi (SIPP) untuk tempoh tiga (3) tahun dengan tawaran berjumlah RM52,484,585.95 (RM52.4 juta) melalui surat bernombor tender QT190000000058589.

Untuk makluman, kesemua syarikat ini telah pun melalui proses tender terbuka secara sah, malah pemilihan syarikat ini juga telah dipersetujui oleh Lembaga Perolehan Kementerian yang ditandatangani oleh Ketua Setiausaha MOA, Wakil Ketua Setiausaha Perbendaharaan dan Wakil Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya.

Difahamkan, laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga telah dibuat mengenai isu ini. Ia pastinya sesuatu yang amat serius.

Namun, terdapat satu lagi isu yang lebih besar hasil rentetan daripada pembatalan pemilihan syarikat yang saya sebutkan sebentar tadi. Difahamkan, terdapat satu surat daripada YB Menteri kepada YAB Perdana Menteri bertarikh 7 November 2019 untuk memohon melantik secara rundingan terus bagi pembekalan input pertanian sektor padi kepada Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) bagi tempoh 3 tahun iaitu (2020-2022) dengan melibatkan peruntukan sebanyak RM1.4 bilion daripada jumlah peruntukan yang telah diperakukan untuk Subsidi dan Insentif Subsektor Padi dan beras untuk tahun 2020 iaitu RM1.55 bilion.

Persoalan saya, kenapa mahu melibatkan campur tangan Perdana Menteri berhubung perkara ini? Adakah Menteri tidak mempercayai keputusan yang telah pun dipersetujui oleh Lembaga Perolehan Kementerian sendiri?

Kedua, bukankah Kerajaan Pakatan Harapan dahulu beriya-iya mahukan semuanya dibuat secara rundingan tender terbuka, tetapi kenapa bila sudah berkuasa, diminta pula secara rundingan terus? Saya minta YB Menteri untuk menjelaskannya di sini.

Ketiga, kalau pun Kementerian hendak melakukan pemilihan secara rundingan terus, mengapa tidak dilakukan sejak dari awal proses tersebut? Mengapa menganiaya syarikat-syarikat yang telah terlebih dahulu memohon tender dan membatalkan pemilihan mereka selepas dipersetujui Lembaga Perolehan Kementerian, seterusnya menganugerahkan kepada NAFAS?

Keempat, adakah penganugerahan kontrak bernilai RM1.4 bilion kepada NAFAS ini ada kaitan dengan pimpinan NAFAS yang mana kita sedia maklum ahli Jemaah pengarah NAFAS itu sendiri terdiri daripada pemimpin parti politik, Parti Amanah Negara (PAN)? Bukan seorang tetapi ramai lagi pemimpin politik berada dalam NAFAS atas lantikan politik. Adakah ini bentuk kronisme yang sedang diamalkan oleh Malaysia Baharu?

Dan yang terakhir, kelima, saya meminta Kementerian menyatakan jumlah tempahan bilik hotel yang direkodkan atas nama NAFAS sepanjang tempoh berkempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai baru-baru ini. Amatlah musykil apabila pimpinan NAFAS mengenakan pakaian berwarna oren yang sinonim dengan satu parti politik, tambahan pula dalam suasana kempen pilihan raya.

Wee Ka Siong
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1427633527404147&id=1002345083266329

Tidak terhenti di situ sahaja. Media mendedahkan Timbalan Pengerusi Parti Amanah Negara (AMANAH) Kedah, Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi diumumkan sebagai Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah (AJP) Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) yang baharu pada Januari 2019 lepas.

Pelantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alor Mengkudu itu, diumumkan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Salahuddin Ayub selepas tempoh penggantungan perlembagaan NAFAS tamat pada 15 Januari lalu.

Turut diumumkan adalah lima AJP NAFAS lantikan menteri, dengan tiga daripadanya adalah daripada AMANAH dan seorang daripada PKR.

Mereka ialah Pengerusi AMANAH Perlis, Wan Kharizal Wan Khazim; ADUN Apam Putra, Mohd Hisyamuddin Ghazali; ADUN Mahkota yang juga Ketua AMANAH Simpang Renggam, Muhamad Said Jonit; Ahli Dewan Negara yang juga Ketua Cabang PKR Shah Alam, Dr Yaakob Sapari dan Normah Yusof.

Salahuddin turut mengumumkan lima lagi AJP yang juga calon simpanan daripada pemilihan AJP NAFAS 2016, iaitu Pemangku Ketua UMNO Jeli, Datuk Abdul Aziz Derashid; Bekas Ketua UMNO Selayang, Datuk Ahmad Bhari Abd Rahman; Datuk Tengku Aziz Tengku Jaafar; Abdul Kalam Hassan dan Ishak Taib.

Katanya, pelantikan pengurusan baharu itu diharap dapat memastikan NAFAS kembali kepada fungsi asal iaitu memajukan ekonomi, sosial dan kebajikan ahlinya, selain melahirkan lebih ramai pemimpin berintegriti.

Pada sidang media, ketika ditanya kewajaran pengurusan baharu NAFAS dibarisi individu politik, Salahuddin berkata, garis panduan diputuskan Kabinet sebelum ini membenarkan lantikan politik dalam agensi kementerian dan hanya melarangnya bagi syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Namun, saya tetap cermat dan mengambil masa meneliti mereka yang berkelayakan, berpengalaman dan memiliki rekod pencapaian yang baik sebelum ini untuk lantikan ini.

“Saya tidak buat lantikan ini semata-mata kamu ahli AMANAH, PKR atau Pakatan Harapan (PH), dan jika ahli politik yang dilantik ini ada isu integriti, saya dan kementerian tidak akan berkompromi,” katanya.

Ditanya mengapa kebanyakan lantikan politik dalam NAFAS daripada AMANAH, Salahuddin mengakui tidak mempunyai masa yang cukup untuk mempertimbangkan individu daripada parti lain.

“Kalau kita nak ambil orang luar, ambil masa untuk teliti profil dan nak baca rekod pencapaian yang lain, oleh itu kita pilih kepakaran yang ada pada kita sebagai pemberat kepada lantikan ini,” katanya.

Pada 1 Jun tahun lalu, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menggantung operasi NAFAS susulan masalah serius tadbir urus terutama aspek kompetensi, kebertanggungjawaban dan ketelusan dalam barisan kepemimpinan.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2019/01/523120/timbalan-pengerusi-amanah-kedah-dilantik-pengerusi-ajp-nafas

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...