Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

UYGHUR: Pemuda Bersatu cadang PH contohi peranan Najib tangani isu pemisah Islam

Exco Pemuda Bersatu, Mohd Ashraf Mustaqim Badrul Munir mencadangkan Malaysia sebagai perantara antara kerajaan China dan etnik Uyghur berhubung konflik di wilayah Xinjiang.

Ini kerana Malaysia berpengalaman luas menggalas peranan itu seperti dalam usaha perdamaian antara pihak pemisah Islam dengan kerajaan Thailand dan Filipina, kata sayap Bersatu itu dalam kenyataan.

Menurut rekod, semasa era Kerajaan Barisan Nasional, Bekas Perdana Menteri DS Najib Razak terlibat dan memberi peranan yang penting dalam usaha untuk mendamaikan etnik pemisah Islam di Selatan Thailand dan juga Barisan Pembebasan Islam Moro di Filipina.

Kenyataan itu dikeluarkan susulan memorandum sekumpulan NGO kepada kedutaan China di Malaysia semalam, yang antara lain meminta kerajaan negara itu memberi akses kepada pihak seperti Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk melihat keadaan sebenar di Xinjiang.

Ini bagi membolehkan setiap laporan tentang konflik di sana terutama oleh media Barat dapat dipastikan kesahihannya, kata Ashraf yang juga Presiden Angkatan Gerak Minda Malaysia (Agra) seperti dilapor Harian Metro.

“Kami harap kerajaan China menyambut baik inisiatif yang dicadangkan NGO tersebut,” kata Pemuda Bersatu.

Kedutaan China di Kuala Lumpur semalam dilaporkan tidak menghantar wakil untuk menerima memorandum kumpulan NGO tersebut.

Menyuarakan sokongannya terhadap NGO tersebut, Pemuda Bersatu berkata masyarakat antarabangsa berhak untuk tahu perkara sebenar yang berlaku di Xinjiang, sama ada baik atau buruk.

“Kami percaya dengan kerajaan China membuka pintu yang luas untuk lebih banyak badan agensi (berita) neutral dan wakil kerajaan negara majoriti Muslim, kita akan mendapat gambaran yang lebih tepat,” kata Pemuda Bersatu lagi.

Dalam responsnya terhadap memorandum tersebut, kedutaan China dalam kenyataan berkata negara itu sentiasa terbuka kepada cadangan dan kritikan membina, tetapi tidak akan menerima “tuduhan tak berasas dan tak bertanggungjawab yang berdasarkan kepalsuan”.

“Pada masa ini Xinjiang adalah kawasan yang cantik serta aman, dan merupakan destinasi pelancongan ideal buat rakyat Malaysia, terutama orang Islam.

“Tiada sekatan buat orang luar untuk ke Xinjiang. Jika orang Malaysia benar-benar berminat dengan Xinjiang, anda amat dialu-alukan untuk berkunjung ke sana dan melihat Xinjiang yang sebenar dengan mata sendiri,” kata jurucakap kedutaan, Tang Tang.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...