Saturday, June 10, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

UMNO, Pas mampu jaga kepentingan Melayu dan Bumiputera

Pelawaan Tun Dr. Mahathir Mohamad supaya parti Melayu menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) bagi menguatkan kuasa Melayu dilihat hanya helah semata-mata.

Ini kerana, beliaulah sebenarnya yang bertanggungjawab memecah-belahkan kekuatan Melayu dengan penubuhan Bersatu.

Malah, ramai tahu, Dr. Mahathir menubuhkan Bersatu atas dasar membalas dendam bagi memecahkan UMNO, selain sanggup menggadai kuasa politik kepada DAP yang menyebabkan kuasa Melayu terhakis.

Dr Mahathir juga didakwa menggadai pelbagai jawatan penting negara kepada DAP khasnya portfolio strategik dalam Kerajaan Pakatan Harapan (PH) seperti Menteri Kewangan, Peguam Negara dan Menteri Penerangan, malahan Bersatu dilihat menikus apabila DAP membuat sesuatu yang merugikan Islam Melayu.

Oleh yang demikian, seruan Melayu menyertai Bersatu adalah suatu yang amat sukar, apatah lagi UMNO adalah parti terbesar Melayu Bumiputera dalam negara ini.

UMNO juga begitu berbeza dengan Bersatu, tegas Ketua Penerangan UMNO, Datuk Dr. Shamsul Anuar Nasarah.

Menurutnya, UMNO ditubuhkan bagi menyatukan orang Melayu, menjaga kesucian agama Islam, Raja-raja Melayu dan hak Melayu Bumiputera dengan pada masa sama menjaga kebajikan kaum lain.

Sedangkan beliau mendakwa Bersatu ‘membisu seribu bahasa dan tidak bertindak’ apabila maruah Islam Melayu tidak dijaga oleh sebahagian pimpinan dan parti dalam Kerajaan PH sendiri.

Malah Bersatu bukanlah satu organisasi yang boleh orang Melayu bergantung harap bagi memperjuangkan aspirasi dan wadah Bumiputera kerana orang Melayu melihat Bersatu hanyalah sekadar parti peribadi atau anak-beranak Dr. Mahathir dan bukan parti yang memperjuangkan agenda massa.

“Tindakan Dr. Mahathir membuat pelawaan itu juga dilihat kerana beliau sedar Bersatu tiada kekuatan di akar umbi. Bersatu sendiri gagal membentuk cawangan atau ranting.

“Parti ini gagal mengadakan mesyuarat bahagian dan cawangan, sehingga memaksa perlembagaan parti itu dipinda serta menunda persidangannya beberapa kali,” katanya.

Hakikatnya, kata Shamsul, rakyat semakin menerima kerjasama Pas dan UMNO, malah menyambut baik gerak kerja ke arah pemuafakatan besar kedua-dua parti ini di peringkat nasional.

UMNO kini kekal dengan perjuangannya dan ketika ini bekerjasama dengan Pas demi kepentingan Islam Melayu dalam negara ini.

Tambahnya, bersama-sama parti komponen BN, UMNO dan Pas akan membawa perubahan lebih baik pada rakyat Malaysia.

“Percayalah, kerjasama UMNO, Pas bakal membangkitkan gelombang besar orang Islam Melayu dalam negara ini. Hanya kerjasama UMNO Pas mampu menjaga kepentingan Melayu dan Bumiputera dalam negara ini,” tambahnya.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...