Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Tolak PKR dan DAP kerana merugikan Islam

(Harakah) – PAS pernah bekerjasama serta bergabung dengan PKR dan DAP, namun keduanya ditolak atas tindakan parti-parti tersebut yang secara jelas merugikan Islam, demikian tegas Pesuruhjaya PAS Wilayah Persekutuan, Ustaz Azhar Yahya.

Sebaliknya, PAS menerima Umno dengan memeterai Piagam Muafakat Nasional pada September tahun lalu atas kerjasama untuk bersama membawa sinar Islam dari perjuangan politik yang didukungi kedua-dua parti kini.

Perkara tersebut dijelaskannya pada Himpunan Wanita Muafakat Nasional (HWMUNA162) di Kolej Universiti Islam Zulkifli Muhammad (KUIZM), di sini awal minggu ini.

“Apabila sinar Islam cuba diranapkan, cuba dihilangkan, maka PAS tidak merasa segan silu, bahkan tidak merasa kerugian untuk ditinggalkan dan mereka keluar dari Pakatan (Rakyat) dahulu,” ujarnya.

Beliau turut menyingkap bahawa kerjasama dan penyatuan antara PAS dan Umno bukan perkara baharu, tetapi ulangan semula sejarah yang pernah berlaku beberapa kali, namun terpisah oleh berbagai sebab hingga kini kembali bertaut.

Jelas beliau, sejarah menyaksikan pertembungan antara PAS dan Umno telahpun bermula sejak awal pertubuhan PAS lagi pada tahun 1951.

“(Tetapi) PAS dan Umno pernah berkerjasama pada sekitar tahun 1974 sehingga 1978. Namun, setelah 4 tahun berkawan, PAS dan Umno kembali bermusuhan untuk 40 tahun seterusnya iaitu dari 1978 sehingga tahun 2018.

“40 tahun itu sendiri merupakan satu jangka yang cukup matang. 40 tahun lamanya PAS dan Umno berlawan, akhirnya Allah S.W.T menurunkan rahmat-Nya menyatupadukan kedua-dua parti terbesar orang Melayu-Islam di Malaysia.

“4 tahun yang PAS dan Umno pernah berkerjasama dahulu (1974-1978) adalah berasaskan slogan “Bantu Melayu” yang kita perjuangkan kerana ketika itu terlalu ramai orang Melayu yang berada dalam kemiskinan.

“Setelah 40 tahun berpisah, Allah datangkan Islam sebagai sebab utama untuk PAS dan Umno berganding bahu memenang dan menegakkan Islam di Malaysia,” jelas beliau.

Beliau menyeru semua hadirin agar terus bergerak kerja walau terdapat pelbagai pihak yang cuba menggugat agar kerjasama ini tidak bertahan dengan mengapi-apikan hubungan PAS dan Umno.

Ustaz Azhar juga mengingatkan hakikat Malaysia yang sedang berada di fasa di mana rakyatnya sudah sangat muak dengan perebutan kuasa yang berlaku dalam Pakatan Harapan.

“Disebabkan itu, PAS dan Umno bakal mengemukakan Usul Undi Percaya di Parlimen sejurus saja Sidang Parlimen kali ini dibuka. Dan segala percaturan di atas, selaku ahli selayaknya kita serahkan kepercayaan dan keyakinan pada kepimpinan,” tegas beliau.

Himpunan yang disifatkan beliau seumpama himpunan di Padang Arafah dengan semua pesertanya memakai serba putih itu juga diyakini beliau bakal menggegarkan bumi Allah ini dengan syariat Islam.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...