Sunday, January 29, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Tok Abah Kau akui berat hati luluskan pengeluaran akaun 1 KWSP

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengakui kerajaan pada mulanya berat hati untuk meluluskan pengeluaran akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Katanya, selepas mempertimbangkan pandangan pelbagai pihak, kelonggaran diberikan kepada golongan tertentu susulan situasi semasa rakyat yang terkesan dengan Covid-19 sehingga tiada cara lain untuk mendapatkan wang.

“Mula-mula agak berat, bukan soal tak nak bagi, tapi macam mana nak lihat jaminan masa depan pencarum, apabila sudah keluarkan akaun 2 sekarang akaun 1. Jadi, apa jaminan lepas bersara, tetapi kita lihat situasi amat gamat kerana ada yang memang terkesan dalam keadaan sekarang sehingga mungkin tiada duit lagi.

“Walaupun sebahagian besar pencarum simpanan tidak banyak sekitar RM5,000, ada RM1,000 tetapi kesedaran agak memerlukan kita kena pertimbang pengeluaran ini. Jadi, kita buat keputusan secara bersasar,” katanya dalam wawancara di Astro Awani malam ini.

Beliau berkata, rundingan bersama Kementerian Kewangan untuk meluluskan pengeluaran akaun 1 KWSP dibuat dengan cermat supaya tidak menjejaskan simpanan untuk kegunaan hari tua pencarum.

Katanya, kelompok atau kumpulan paling terjejas iaitu pencarum yang hilang pekerjaan dijadikan sandaran utama sebagai pra syarat pengeluaran akaun 1 KWSP dengan had ditetapkan pada kadar RM6,000.

Katanya, pengeluaran akaun 1 KWSP hanya disasarkan untuk mereka yang dalam kesulitan sahaja.

“Mungkin kedua-dua suami isteri dah tiada kerja. Walaupun ada simpanan, simpanan dah habis untuk anak-anak. Jadi dalam kes sebeginilah kita benarkan.

“Kita nasihat kalau boleh simpan, tapi kalau nak sentuh juga (akaun 1 KWSP), apa nak buat, kita teruskan, tetapi ini kuasa menteri kewangan, jadi perdana menteri pun rayu. Kita berilah kepada mereka yang amat terkesan untuk keluarkan simpanan masa depan mereka,” katanya.

Pencarum dibenar mengeluarkan simpanan akaun 1 KWSP sebanyak RM500 sebulan dengan jumlah sehingga RM6,000 untuk 12 bulan.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz dalam pembentangan Belanjawan 2021 berkata, kemudahan itu dijangka meringankan beban kewangan 600,000 ahli yang terjejas.

Sementara itu, mengulas mengenai moratorium Muhyiddinn berkata, pihak perbankan mempunyai kemampuan untuk melaksanakan lanjutan moratorium yang diberikan secara bersasar.

Katanya, tiada masalah bagi pihak perbankan melaksanakan kecairan “market liquidity” dalam sistem kerana ia boleh mendatangkan kerugian jika disimpan dalam keadaan perniagaan makin jatuh.

“Sehubungan itu, lebih baik mereka sokong perniagaan dengan memberikan lanjutan moratorium secara bersasar supaya perniagaan mampu berdiri dan bayar semula bagi memberi kebaikan dan faedah kepada bank.

“Sebab itu, Bank Negara menasihatkan bank supaya memberi perhatian dan jangan menolak sahaja selain bersedia berunding untuk lanjutan moratorium,” katanya.

 

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...