Monday, June 5, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Tindakan AMLA Ke Atas Najib Tidak Tepat

KUALA LUMPUR, 24 Okt – ‘Tindakan AMLA ke atas Najib Tidak Tepat.’ Itulah maklum Ketua UMNO Bahagian Batu Pahat, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi yang melihat pendakwaan terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak di mahkamah. semalam.

Berikut adalah ringkasan yang telah ditulis oleh Puad berdasarkan kepada perkembangan semasa kes tersebut:

1. Pihak Peguambela dalam penggulungan hari terakhir kes SRC mempersoalkan tindakan Peguam Negara menggunakan Akta AMLA untuk mendakwa Ds Najib.

2. Menurut Tan Sri Shafie Abdullah, AMLA adalah satu akta di mana transaksi kewangan berlaku untuk tujuan “Unlawful Activities” dan “Predicate Offences”.

3. Menurut kamus Undang Undang, “Predicate Offence” is usually used in referenced to terrorism financing activities. Ini termasuk blackmail, extortion, illegal betting, counterfeiting dan fraud.

4. Manakala definisi “Unlawful Activities” ialah perbuatan jenayah yang bertentangan dengan Undang Undang.

5. Soalnya, apakah Najib terlibat dengan unlawful activities dan predicate offence. Kalau ye, kenapa beliau tidak didakwa atas kes tersebut.

6. Manakala seorang lagi Peguambela Najib, iaitu Harvinderjit Singh berhujah Najib tidak membuat laporan Polis apabila mengetahui sebanyak RM42 Juta dimasukkan ke dalam akaun beliau, kerana Polis sudah memulakan penyiasatan setelah ianya didedahkan oleh Sarawak Report.

7. Tujuan laporan Polis ialah supaya kes itu disiasat. Oleh kerana Polis sudah memulakan penyiasatan, Maka tidak wajar Najib membuat laporan Polis kerana menurut beliau ia boleh “tampering” siasatan Polis.

8. Justeru pihak Pembela memohon supaya Najib tidak perlu dipanggil untuk membela diri. Ia akan diputuskan oleh Hakim Mohd Nazlan pada 11.11.2019.

9. Sebelum itu seperti biasa Najib tetap menjadi tumpuan orang ramai yang berada di Mahkamah. Sekumpulan pelajar Taylor College memohon untuk bergambar dan berselfie bersama Najib. – UMNO ONLINE

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...