Saturday, June 10, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Tidak Wajar ‘Ganggu’ Subjek Agama Di Sekolah Kebangsaan

Pergerakan Puteri UMNO mengingatkan Kerajaan Pakatan Harapan (PH) di bawah Tun Dr Mahathir Mohamad agar lebih berhati-hati, jangan sewenang-wenangnya mengubah kurikulum atau sistem pendidikan sedia ada sebaliknya fokus bela rakyat dan tunaikan janji-janji manifesto PRU14 lalu.

Ketuanya, Datuk Zahida Zarik Khan melahirkan rasa hairan dengan cara pentadbiran kerajaan PH kerana terlalu banyak menyentuh dan mahu mengubah bab-bab berkait agama dan bangsa Melayu walau baru tujuh bulan memerintah.

“Adakah ini baik untuk Malaysia Baharu?” soalnya dalam kenyataan hari ini .

Antara yang disebut oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir dalam satu program seperti dilapor media ialah,
“Kurikulum di sekolah perlu memberi penekanan untuk menguasai mata pelajaran yang boleh menghasilkan graduan yang berkualiti dan tidak memberi tumpuan semata-mata kepada mata pelajaran agama”.

“Saya tidak faham kenapa beliau berkata begitu seolah olah mahu mengubah pula sistem pembelajaran sedia ada.

Bukan kearah kebaikan, tapi pada saya ke arah lebih negatif, apabila kurikulum subjek Agama mahu dikurangkan.

“Cadangan atau keputusan ia tetap sesuatu yang amat tidak wajar, kerana pada saya kehidupan ini perlu seimbang antara duniawi dan ukhrawi.”

Katanya, manusia yang lengkap adalah manusia baik peribadi, berakhlak mulia dan faham agama yang mengawal emosi kita, sementara ilmu sains dan siasah adalah untuk membentuk hala tuju hidupnya.

“Pembelajaran agama juga yang akan membentuk akhlak murid murid agar tidak mudah terpengaruh dengan gelaja sosial, lebih lebih lagi di zaman IT tanpa sempadan hari ini ,” tegasnya.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...