Friday, June 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Tawar hadiah pada pengundi, Menteri Perdagangan Jepun letak jawatan

Di Jepun, menteri letak jawatan kerana bagi pengundi tembikai, ketam. Negara lain siap janji babi terbang lagi…relaks ja.

TOKYO: Menteri perdagangan baharu Jepun meletakkan jawatan selepas dituduh mencabuli undang-undang pilihan raya, dengan menawarkan wang dan hadiah kepada pengundi, kata Perdana Menteri, Shinzo Abe hari ini.

Kedudukan Isshu Sugawara menjadi panas selepas sebuah majalah melaporkan bahawa beliau disyaki terbabit membayar 20,000 yen (RM770) kepada sebuah keluarga di parlimennya.

Beliau juga dilaporkan memberi hadiah kepada pengundi lain, termasuk buah tembikai dan ketam segar yang mahal, lapor agensi berita Kyodo.

Kesemua jumlah hadiah itu walaupun kecil, dianggap mencabuli undang-undang pilihan raya Jepun.

Shinzo berkata, Isshu menyerahkan surat peletakan jawatan selepas mesyuarat kabinet dan beliau menerima keputusan berkenaan.

“Saya bertanggungjawab melantik beliau dan dengan ini, meminta maaf setulus hati kepada semua rakyat Jepun,” katanya.

Menurut Shinzu, jawatan disandang Isshu akan digantikan oleh Hiroshi Kajimaya, bekas menteri yang bertanggungjawab dalam hal ehwal luar bandar.

Dalam kenyataan kepada Perdana Menteri dan wartawan, Isshu berkata beliau tidak berniat menyebabkan perkara itu berlaku.

Beliau dilantik dalam rombakan kabinet baru-baru ini, tetapi tidak terbabit memegang portfolio utama yang bertanggungjawab mengendalikan rundingan bersama Amerika Syarikat.

Tugas berkenaan kekal di bawah seliaan bekas Menteri Perdagangan, Toshimitsu Motegi yang kini menyandang portfolio Menteri Luar. – AFP

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...