Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Semakan wang tidak dituntut (WTD) secara dalam talian

KUALA LUMPUR: Semakan Wang Tidak Dituntut (WTD) yang kini berjumlah hampir RM7 bilion boleh dilakukan secara dalam talian selewat-lewatnya awal tahun depan.

Menerusi perisian yang dibangunkan Jabatan Akauntan Negara, ia akan memudahkan orang ramai untuk mengetahui jumlah WTD yang dimiliki, seterusnya membuat tuntutan.

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Amiruddin Hamzah, berkata sehingga kini WTD berjumlah RM6.932 bilion.

“Sehingga 31 Oktober lalu, jumlah serahan WTD yang diterima Jabatan Akauntan Negara adalah RM10.862 bilion, manakala RM2.085 bilion sudah dibayar balik,” katanya pada sesi penggulungan di peringkat jawatankuasa Rang Undang-Undang Perbekalan 2020, di Dewan Rakyat, malam ini.

Amiruddin berkata, WTD selepas 15 tahun akan dimasukkan semula ke Kumpulan Wang dan dimasukkan dalam pindahan hasil negara.

Bagaimanapun, wang berkenaan masih boleh dituntut oleh individu berkenaan dan akan dibayar kerajaan.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pada masa ini perisian yang dibangunkan Jabatan Akauntan Negara itu sedang dalam ujian akses bagi mengelak sebarang masalah apabila dibuka kepada umum kelak.

Pada masa ini, pengguna boleh membuat semakan WTD di semua pejabat akauntan negeri di seluruh negara.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...