Saturday, June 10, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

PSP Dibantah, NGO Tuntut Kembalikan Subsidi Petrol Kepada Rakyat

KUALA LUMPUR, 11 Okt – Tindakan kerajaan untuk memperkenalkan Program Subsidi Petrol (PSP) nampaknya tidak disokong oleh rakyat.

Bagi melahirkan suara rakyat khususnya anak muda, beberapa badan bukan kerajaan (NGO) yang diketuai oleh Gerakan Tuntut Malaysia telah mengadakan himpunan secara aman di hadapan Parlimen Malaysia.

Pengerusi Tuntut, A’zlan Abu Bakar berkata, himpunan tersebut adalah bertujuan untuk menyerahkan memorandum ‘Tuntut Kembalikan Subsidi Petrol Kepada Rakyat’.

“Kehidupan rakyat semakin tertekan. PSP pula dilihat tidak adil dan berat sebelah kerana ia hanya untuk penerima Bantuan Sara Hidup (BSH) dan kadar yang diberi pula rendah. Penduduk Sabah dan Sarawak pula tidak layak untuk terima PSP.

“PSP ini bukti kegagalan kerajaan dalam mentadbir negara sehingga terpaksa mewujudkan cadangan baru yang akhirnya rakyat diheret dengan masalah kos sara hidup yang tidak berkesudahan,” ujar beliau kepada media.

Tambah A’zlan, oleh kerana itu PSP ini harus ditentang memandangkan harga petrol akan meningkat dengan mendadak, majoriti anak muda yang bekerja di bandar tidak memenuhi kelayakan penerima subsidi, kerajaan akan mengaut keuntungan dari subsidi yang selama ini diberikan untuk rakyat dan harga barangan juga akan melonjak naik.

Sehubungan itu, Tuntut bersama NGO lain meminta agar kerajaan melalui Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku bakal Perdana Menteri untuk memandang serius isu ini.

Untuk makluman, desakan wakil Tuntut untuk menyerahkan sendiri memorandum ini kepada Anwar akhirnya berjaya namun pihak media tidak dibenarkan untuk membuat liputan. – UMNO ONLINE

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...