Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

PRK Tanjung Piai: 16 Nov Hari Pengundian, 2 Nov Penamaan Calon – SPR

PUTRAJAYA, 1 Okt – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari pengundian bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen P.165 Tanjung Piai pada 16 November, Sabtu.

Pengerusinya, Datuk Azhar Azizan Harun juga berkata penamaan calon akan diadakan pada 2 November, Sabtu manakala undi awal ditetapkan pada 12 November, Selasa.

“Tempoh berkempen adalah 14 hari bermula selepas pengisytiharan calon sehingga pukul 11.59 malam 15 November 2019.

“Bagi urusan permohonan undi pos luar negara dan dalam negara, tarikh buka dan tutup permohonan adalah seperti berikut; tarikh buka 1 Oktober, hari ini, Selasa dan tarikh tutup pula ialah 31 Oktober, Khamis,” ujarnya dalam sidang media PRK tersebut di Ibu Pejabat SPR, di sini hari ini.

Jelasnya lagi, SPR akan menggunakan Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Pontian sebagai pusat penamaan calon dan pusat penjumlahan rasmi undi.

Berhubung dengan borang penamaan calon, Azhar berkata ia boleh dibeli mulai 8 Oktober di Pejabat Pegawai Pengurus Pilihan Raya, di Pejabat Daerah Pontian atau Pejabat Pilihan Raya Negeri Johor atau di Ibu Pejabat SPR Putrajaya.

“Untuk memudahkan proses penamaan calon, saya menggesa bakal-bakal calon yang ingin bertanding agar mengisi dan membuat semakan awal borang tersebut dengan pegawai pihak pengurus atau pejabat pilihan raya negeri Johor sebelum hari penamaan calon.

“Proses semakan awal ini boleh dibuat mulai 28 Oktober. Selain itu, bakal-bakal calon dinasihati membuat pembayaran deposit lebih awal. Ini bagi memastikan semua proses penamaan pada hari penamaan dapat diselesaikan lebih awal dan lebih lancar,” tambahnya.

Bagi melancarkan PRK Parlimen Tanjung Piai, menurut Azhar, seramai 1,019 petugas dilantik bagi mengendalikan proses PRK manakala sebanyak 28 buah pusat mengundi yang mengandungi kesemuanya 127 saluran akan digunakan untuk kemudahan pengundi serta kos perbelanjaan dianggarkan sebanyak RM2.67 juta.

Daftar Pemilih yang akan digunakan adalah sehingga suku tahun kedua 2019 yang dikemaskini sehingga 23 September, katanya lagi.

“Daftar pemilih tersebut mengandungi 52,986 orang pengundi yang terdiri daripada 52,698 pengundi biasa, 280 pengundi awal dan 8 orang pengundi tidak hadir (luar negara).

“Daftar pemilih tersebut mula dijual pada 16 Oktober,” ujarnya.

SPR juga katanya akan menghantar kad pengundi kepada semua pengundi yang akan mengandungi maklumat pusat mengundi, saluran mengundi, nombor bilangan pengundi, tarikh dan masa pengundian.

SPR mensasarkan 70 peratus keluar mengundi bagi PRK Parlimen Tanjung Piai itu. – UMNO ONLINE

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...