Friday, June 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Perlembagaan Negara Jelas, ICERD Tidak Ada Keperluan Diratifikasi

Perlembagaan Malaysia tidak mendiskriminasi mana-mana kaum di negara ini dan atas dasar berkenaan tidak ada keperluan kepada ratifikasi mana-mana perjanjian diperingkat antarabangsa termasuk Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan mempersoalkan apa keperluan untuk meratifikasikan ICERD sedangkan negara boleh menyelesaikan masalah dan membangunkan secara tersendiri.

“Selama ini perpaduan memang wujud dan telah dicapai. Seingat saya kalau ada pergaduhan antara kaum dan sebagainya polis kena panggil ketua kaum, penghulu dan sebagainya untuk kita berbincang apa masalahnya.

“Jadi apa yang penting kita perlu tahu cara bagaimana kita mahu menyelesaikan masalah.

“Bagi saya orang Melayu tidak sengaja membangkitkan soal ICERD tetapi mereka gusar kalau kita meratifikasikan perjanjian ini akan terjejas perkara yang berkaitan termasuklah soal agama,” katanya.

Katanya lagi pelbagai perkara telah dicapai menerusi kontrak sosial antara kaum dalam negara pada satu masa dahulu.

Beliau berkata demikian sempena Program Wanita dan Isu Semasa (WISE) yang memberi penerangan tentang ICERD di Auditorium UMNO, Menara Dato’ Onn, Kuala Lumpur, hari ini.

Menerus Program WISE ini, perbincangan mendalam berkaitan ICERD turut mengetengahkan Pengarah Institut Kajian Raja, Kepimpinan dan Komuniti Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP), Datuk Dr Ramlah Adam bersama dengan pensyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Dr Mohd Yazid Zul Kepli dengan moderatornya Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...