Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Peristiwa tumbangnya Tun Mahathir bersama Anwar Ibrahim

Pertamanya Tun Mahathir terus meletakkan jawatan.

Implikasinya sekiranya TS Muhyiddin Yassin (TSMY) tidak isytihar Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) keluar dari gabungan Pakatan Harapan (PH) maka yang layak menjadi Perdana Menteri adalah Anwar Ibrahim. Anwar akan jumpa Agong dan perlantikan akan berlaku sebab waktu ini Anwar adalah dari parti memerintah (PKR) dan juga memiliki kerusi parlimen terbanyak.

Tetapi langkah telah di buat oleh TSMY untuk keluar dari PH dan Anwar telepas peluang kerana Pakatan Harapan tidak lagi memiliki kerusi mencukupi untuk membentuk kerajaan.

Seterusnya Tun M mengumumkan terima jawatan Perdana Menteri semula sekiranya ditawarkan tetapi waktu ini PPBM telah keluar dari gabungan PH.

Jadi peluang terbuka kepada Tun M untuk menjadi Perdana Menteri secara non partisan dan Raja-raja melayu melihat itu sebagai konsep Presiden dan memberi ancaman kepada kedudukan Raja-raja dan Yang Di-Pertuan Agong (YDPA).

Dalam keadaan masih di luar gabungan PH dan tidak membuat pakatan dengan mana-mana parti maka PPBM menjadi parti kecil yang tiada arah kerana ketika itu PH masih ada PKR, DAP dan warisan manakala BN agak kuat kerana memiliki PAS, UMNO dan GPS.

Situasi ketiga sekiranya PPBM bersama semula dalam gabungan PH dan ketika ini keadaan lanskap akan berubah sebagai pendatang baru, kita kenal karektor Lim Guan Eng dan Anwar Ibrahim. Rasanya kalau keadaan ini berlaku mustahil Tun M akan diterima sebagai Perdana Menteri.

Maka akan kekal lah PPBM sebagai parti picisan.

Tindakan Tun M meletakkan jawatan dan keluar dari gabungan PH, situasi ini meletakkan PPBM dalam keadaan dilemma dan tiada arah.

Segalanya berpunca dari keengganan Tun Mahathir menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar Ibrahim seperti yang telah di oersetujui didalam Pakatan Harapan.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...