Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Mengapa PRU Mengejut Pilihan Terakhir?

1. Dalam sistem demokrasi negara kita, Pilihan Raya Umum (PRU) hanya wajib diadakan lima tahun sekali. Selain itu tugas mentadbir negara adalah hak ahli Parlimen yang dipilih melalui pilihan raya.

2. PRU-14 membuktikan emosi menjadi pilihan rakyat dalam membuat keputusan, bukannya fakta dan realiti keadaan semasa negara. Ini tidak bermakna saya mengatakan suara rakyat tidak penting atau tidak harus diambil kira.

3. Walau sekuat mana laungan kuasa rakyat, demokrasi turut mengimbangkan kuasa rakyat dengan kuasa-kuasa lain seperti kuasa eksekutif, perundangan, kehakiman dan YDP Agong. Tujuanya ialah supaya negara ini diurus dengan kebijaksanaan bukan emosi.

4. Pada hemat saya, ada dua sebab utama mengapa DYMM YDP Agong akan mengelak dari mengadakan PRU mengejut atau ‘snap election’.

Pertama, undang-undang hanya membenarkan satu pilihan raya baru tanpa permohonan bubar Parlimen oleh eksekutif apabila Baginda mendapati Perdana Menteri sedia ada telah hilang sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Semalam Dr Mahathir telah membuktikan beliau masih mempunyai sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat. Dr Mahathir menunjukkan bukti sokongan 131 ahli Dewan Rakyat jauh melebihi 112 yang diperlukan beliau.

Kedua, mengadakan satu lagi PRU tidak ada kepastian akan menyelesaikan masalah politik negara. Ini kerana sekian banyak parti politik yang bertanding boleh sahaja mewujudkan ‘hung government’, di mana tiada parti mempunyai suara majoriti.

Di banyak negara yang mengamalkan sistem westminster keadaan ‘hung government’ ini sering berlaku selepas PRU. Malah PRU-14 yang lalu hampir menyaksikan perkara yang sama sehingga YDP Agong mengambil masa memutuskan siapa Perdana Menteri.

Jika ini berlaku ia akan membawa kepada pergelutan politik yang sama seperti sekarang, malah mungkin lebih teruk kerana ketika itu tiada kuasa eksekutif untuk menstabilkannya.

5. Justeru walaupun ada suara-suara mahu mengadakan PRU semula, ia tiada jaminan satu keputusan yang konklusif dapat dicapai.

DYMM YDP Agong perlu membuat keputusan demi kepentingan negara bukan sentimen sebahagian rakyat semata-mata.

Oleh Ab Jalil Backer

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...