Friday, June 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Mana Bekalan Benih Padi? – Jamil Khir

ALOR SETAR, 19 Okt – “Mana bekalan benih? Sawah sudah dibersihkan hanya menunggu benih padi untuk ditaburkan tapi benih tidak ada,” itu bersoalan yang dilontarkan oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Jelas beliau, kebiasaannya, para pesawah akan mendapat bekalan benih dari pihak kerajaan namun kini bekalan benih bersubsidi tidak terdapat dalam pasaran sebagaimana sewajarnya.

“Yang ada padi benih tanpa subsidi yang dijual dengan pelbagai harga oleh pihak swasta. Ini menguntungkan pembekal swasta dan merugikan petani. Pihak kerajaan dan agensi berwajib perlu segera menangani permasalahan ini kerana ianya amat menekan para petani kerana kos pembelian padi benih tanpa subsidi akan menambah bebanan kewangan kepada petani.

“Keadaan ini amat meresahkan kehidupan petani dan pesawah sedangkan musim menabur benih telah bermula,” ujar beliau dalam satu kenyataan media.

Tambah Jamil Khir, sekarang ini bukan masanya untuk menuding jari mencari salah siapa tetapi kerajaan perlu mencari jalan penyesaian segera.

“Alasan lambat dimaklumkan jumlah benih yang diperlukan bukan isu kerana jumlahnya adalah sama setiap tahun… ia adalah konsisten.

“Justeru, kerajaan perlu menyediakan jumlah benih bersubsidi yang sama jumlahnya setiap musim. Jika tidak, petani terpaksa membeli padi benih tanpa subsidi yang pastinya membebankan petani ditambah pula kos sara hidup yang meningkat,” bidas beliau. – UMNO ONLINE

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...