Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Letak jawatan sekarang jika tidak setuju dengan Darurat, Wong beritahu Kabinet

Seorang wakil rakyat PKR mencabar anggota Kabinet kerajaan pimpinan Perikatan Nasional supaya meletak jawatan sekiranya tidak bersetuju dengan langkah Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang dispekulasi akan mengisytiharkan Darurat di negara ini.

Ahli Parlimen Subang, Wong Chen berkata demikian dalam catatan di Facebook malam tadi, dengan meminta mereka “membuat perkara terhormat dan meletakkan jawatan sekarang.”

“Sekiranya anda terus berpihak kepada perdana menteri, ketahuilah bahawa sekiranya Darurat betul-betul diisytiharkan, pendirian anda itu akan menyumbang kepada penghakisan undang-undang dan hak asasi di Malaysia,” katanya.

Beliau juga merayu semua ahli Parlimen yang bersekutu dengan kerajaan PN yang “mengangkat sumpah untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan.”

“Bagi ahli Parlimen yang bukan ahli Kabinet, anda perlu teliti semula sumpah itu sekarang, bukannya menyokong langkah Darurat ini secara membuta tuli.

“Masih belum terlambat untuk ubah pendirian anda, tetapi anda perlu lakukannya secara terbuka dan segera, atau kegagalan anda untuk bertindak akan melumpuhkan Parlimen, dewan yang mulia yang memberi keabsahan kepada politik anda sendiri,” kata Wong.

Beliau juga mengingatkan mereka mengenai legasi yang akan mereka tinggalkan sekiranya menyokong PM dalam isu berkenaan.

“Berdiri di pihak yang benar dalam sejarah. Ubahlah kedudukan anda sekarang dan bersama-sama, majoriti ahli Parlimen yang tidak berpihak boleh menamatkan krisis Darurat yang dibuat-buat ini.”

Wong berkata, tiada alasan untuk menggunakan peningkatan kes Covid-19 bagi mengisytiharkan Darurat di negara ini ketika kawalan ketat sudah mencukupi.

Beliau juga menggesa semua pengundi supaya terus bertenang berhubung spekulasi pengisytiharan Darurat itu.

“Jangan buat pembelian panic, tetapi sebaliknya duduk di rumah bersama orang tersayang dan berdoa untuk negara ini,” katanya.

“Percayalah walau apa pun yang bakal terjadi pada hari-hari mendatang, Perlembagaan Persekutuan dan demokrasi akan terus ditegakkan dan pihak yang cuba memecahbelahkan rakyat akan terpaksa bertanggungjawab ke atas tindakan mereka.”

Semalam, tercetus spekulasi mengenai kemungkinan pengisytiharan “Darurat separa” dibuat selepas Muhyiddin menghadap Yang di-Pertuan Agong di Kuantan.

Sidang Dewan Rakyat akan bermula pada 2 November, dengan Belanjawan 2021 dibentang pada 6 November. Kegagalan meluluskan Belanjawan di Dewan Rakyat akan mengakibatkan kerajaan jatuh.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...