Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Langkah awal jika kehilangan kerja

SERAMAI 33,906 orang pekerja di Malaysia kehilangan kerja dalam pelbagai sektor sejak awal tahun ini dan jumlah itu dijangka meningkat sehingga 37,600 pada hujung Disember.

Daripada jumlah itu, seramai 14,283 orang sudah kembali bekerja.

Jadi apakah langkah awal yang perlu dilakukan oleh mereka yang menjadi ‘mangsa keadaan’ itu ataupun yang kehilangan punca pendapatan.

Tidak dinafikan pekerja yang diberhentikan dengan pelbagai alasan pastinya buntu memikirkan bagaimana mereka mahu menyara diri dan keluarga selepas tiada gaji.

Sebenarnya untuk peringkat permulaan ini, para pekerja itu boleh memfailkan permohonan tuntutan Skim Insurans Pekerjaan (SIP) bagi mendapat bantuan kewangan.

Bermula 1 Disember 2018, bagi yang hilang pekerjaan dan mencarum minimum 11 bulan caruman, mereka layak menuntut faedah penuh SIP (full-fledged) seperti Elaun Mencari Pekerjaan (EMP), Elaun Bekerja Semula Awal (EBSA) dan Elaun Pendapatan Berkurangan (EPB).

Sebagai contoh, mereka yang bergaji RM4,000 layak diberi EMP yang diberikan Perkeso sebanyak RM3,160 selepas tujuh hari permohonan dibuat, RM1,975 pada bulan kedua, RM1,580 pada bulan ketiga dan keempat dan RM1,185 pada bulan kelima.

Bukan itu sahaja, antara faedah penuh SIP yang disediakan ialah Elaun Mencari Pekerjaan (EMP), Elaun Kewangan bagi yang kehilangan sumber pendapatan tunggal dan sedang mencari pekerjaan.

EPB ialah elaun kewangan bagi yang mempunyai beberapa pekerjaan dan kehilangan sekurang-kurangnya satu, tetapi tidak semua pekerjaan.

Fi/Yuran Latihan (FL) pula untuk individu yang mengikuti latihan kemahiran dengan pengesyoran Pegawai Perkhidmatan Pekerjaan Perkeso.

Yuran latihan dibayar terus kepada syarikat yang menyediakan latihan (service provider) bagi pemohon yang terpilih mengikuti kemudahan latihan vokasional tidak melebihi tempoh enam bulan dengan kos maksimum latihan iaitu RM4,000.

Elaun Latihan (EL) pula insentif kewangan dibayar kepada peserta yang menghadiri latihan.

Bantuan SIP Perkeso yang diperkenalkan pada Januari lalu sebenarnya membantu meringankan bebanan individu yang hilang punca pendapatan sebelum mereka memperoleh pekerjaan baharu.

Sumber : https://www.sinarharian.com.my/article/56795/Lidah-Pengarang/Apa-nak-buat-bila-hilang-kerja

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...