Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Ku Li gesa raja tolak cadangan ‘PM tidak sah’

Veteran Umno, Tengku Razaleigh Hamzah menggesa Yang di-Pertuan Agong dan raja-raja Melayu tidak melayan sebarang permintaan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin untuk mengisytiharkan darurat.

Ahli Parlimen paling lama berkhidmat itu berkata, permintaan sedemikian akan menjadi “permintaan tidak sah dan berdasarkan alasan tidak kukuh”.

Beliau yang lebih dikenali sebagai Ku Li, turut menyifatkan Muhyiddin tidak lagi memiliki legitimasi untuk menjadi perdana menteri dengan enggan menghadapi undi tidak percaya di Dewan Rakyat.

“Saya juga mempunyai maklumat menunjukkan perdana menteri tidak mempunyai majoriti mudah ahli Dewan Rakyat. Jika tidak, kenapa beliau takut menghadapi undi tidak percaya?” soalnya.

Ku Li antara beberapa ahli Parlimen yang mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin kepada speaker Dewan Rakyat.

Beliau berkata, secara dasarnya salah untuk Muhyiddin meminta pengisytiharan darurat, mungkin untuk melindungi kedudukan sendiri.

“Perdana menteri yang tidak sah tiada kedudukan moral untuk meminta pengisytiharan yang akan memberinya kuasa meluas tanpa sebarang akauntabiliti serta semak dan imbang.”

Semalam, Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dan beberapa menteri Kabinet menghadap Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah di Kuantan untuk menyampaikan cadangan yang dicapai dalam mesyuarat khas Kabinet pada Jumaat.

Agong akan membincangkan cadangan Muhyiddin dengan raja-raja Melayu dalam masa terdekat.

Tiada butiran berhubung cadangan itu, tetapi spekulasi tersebar luas mendakwa pelaksanaan darurat atau darurat separa antara perkara dikemukakan kepada Agong.

Perkara lain dipercayai termasuk Belanjawan 2021, yang dijadual dibentangkan di Dewan Rakyat pada 6 Nov ini.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...