Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

KLCI – BURSA PALING TERUK DI ASIA, MAKIN MURAH TAPI TAK RAMAI YANG NAK BELI.

1. Bursa Malaysia, (FBM-KLCI) kini adalah bursa utama paling tidak ‘perform’ di seluruh Asia.

2. Bursa Malaysia kini juga berada pada ‘valuation’ terendah sejak sedekad yang lalu, terendah sejak krisis global 2008.

3. Book valuation hanya pada 1.5x ‘Book value’, terendah sejak 2009, manakala ‘Earnings’ Bursa Malaysia kini berada pada paras -12% dan hanya 4% lagi untuk masuk ke bear market.

4. Anehnya walaupun Bursa Malaysia berada pada ‘valuatio’n rendah/murah, namun pelabur-pelabur global telah keluar dari Bursa Malaysia untuk tahun ini sahaja sebanyak USD2 Billion.

5. Kebanyakan pelabur melihat isu penjimatan kerajaan, ringgit yang lemah, ketidaktentuan penyerahan jawatan PM oleh Tun M sebagai risiko utama untuk melabur di Malaysia.

6. Walaupun sentimen bisnes dilihat menerima kesan besar dan negatif berikutan langkah kerajaan mengurangkan perbelanjaan kononnya mengurangkan hutang, namun isu ketidaktentuan penyerahan jawatan PM dilihat sebagai fokus utama pengurus pelabur untuk melabur di Bursa Malaysia.

7. Hal ini berikutan, terdapat spekulasi bahawa walaupun Tun M telah berjanji untuk menyerahkan kuasa kepada Anwar, kebanyakan orang dalam pasaran melihat ada gerakan daripada menteri ekonomi, DS Azmin dan anak Tun M in the running untuk posisi PM tersebut.

8. Sentimen terhadap Bursa Malaysia juga makin merosot didokong oleh data makro GDP yang makin menguncup iaitu 4.4% tahun lepas, iaitu paling perlahan sejak 2016 dan juga ura-ura FTSE Russell untuk menyingkirkan Bursa Malaysia dari senarai World Government Bond Index badan pelaburan tersebut.

Komen: Pagi-pagi Isnin bagi ‘news’ macam ni..harulah potong mood habis.

Rujukan:
Malaysian Stocks Get Cheaper by the Day But Few Want to Buy Them
https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-11-17/malaysian-stocks-get-cheaper-by-the-day-but-few-want-to-buy-them

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...