Sunday, April 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Kilang Porsche di Kulim buka peluang kepada bakat tempatan

5 SEPT : Pengeluar kereta sport terkemuka Porsche memilih Malaysia sebagai negara pertama bagi pemasangan model kereta tersebut yang bakal direalisasikan dengan kerjasama antara Sime Darby Bhd dan Porsche AG yang akan mendirikan kilang pemasangan di Kulim, Kedah.

Pemilihan Malaysia untuk menjadi negara pertama sebagai lokasi pemasangan kereta tersebut merupakan satu sejarah dalam  penubuhan 70 tahun syarikat automotif Jerman itu.

Menteri Kanan merangkap Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata,  Porsche percaya Malaysia merupakan gerbang paling ideal dalam pasaran ASEAN, disebalik cabaran pandemik yang sedang dihadapi oleh negara.

“Ini mencerminkan keyakinan syarikat automotif global itu terhadap ekosistem Malaysia yang kondusif dan kekuatan kita untuk menyokong pertumbuhan jangka panjang mereka.

“Malah, penubuhan kemudahan pembuatan ini secara tidak langsung membuktikan keputusan strategik Porsche terhadap komitmennya untuk memperkukuhkan kehadiran jangka panjang di rantau ini,” katanya menerusi satu kenyataan semalam.

Lebih menarik menurut Mohamed Azmin, pemasangan model Porsche akan dilakukan oleh bakat tempatan yang berkemahiran tinggi milik Sime Darby disokong keupayaan kumpulan itu untuk menyediakan nilai terbaik kepada rakan niaganya.

Projek tersebut menurutnya lagi, merupakan sebahagian daripada inisiatif pertumbuhan dilancarkan pada 2018 dan mencerminkan kepercayaan Porsche terhadap kedudukan kukuh negara sebagai hab pembuatan terkenal di dunia bagi pengeluaran produk tulen (OEM) bagi sektor automotif.

“Malaysia juga memiliki bakat tempatan dalam kalangan jurutera dan juruteknik yang berkemahiran tinggi bagi memenuhi permintaan ini.

“Sudah tentu kerjasama ini akan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan berkualiti tinggi dan memerlukan kemampuan teknologi khusus dilihat akan memperkukuhkan Aspirasi Pelaburan Negara (NIA),” katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, kerajaan akan terus memastikan persekitaran yang kondusif kepada pemimpin industri asing untuk menjalankan perniagaan di negara ini.

“Langkah ini boleh dilaksanakan menerusi insentif fiskal dan bukan fiskal serta kesediaan Malaysia dalam menyediakan tenaga kerja berkemahiran tinggi dan juga rakan kerjasama yang mempunyai keupayaan teknologi,” jelas beliau.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...