Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Ketidakadilan Buat Anggota Polis, Apa Perlunya PH Nak Tubuh IPCMC – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR, 9 Okt – Ketua Pembangkang, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mempersoalkan adakah perlu Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku (IPCMC) ditubuhkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH)?

Katanya, tujuan IPCMC adalah untuk mengawal salah laku polis dan hukuman terhadap mereka maka persoalannya kenapa hanya untuk polis dan tidak untuk agensi penguatkuasaan yang lain?

“Adakah kerajaan PH menganggap badan-badan ini gagal sehingga mengusulkan cadangan untuk menubuhkan IPCMC?” soal beliau lagi dalam satu kenyataan yang disiarkan menerusi laman Facebooknya.

Terang beliau yang juga Ahli Parlimen Bera, di dalam Jabatan Polis pun sudah ada tiga badan yang menjaga dan mengawal salah laku pihak polis dan sebagainya iaitu Jabatan Integriti dan Peraturan Standard, Peraturan Pegawai Awam Kelakuan dan Tatatertib 1993 dan yang paling penting adalah Suruhanjaya Perkhidmatan Polis yang termaktub didalam Artikel Perkara 140 Perlembagaan Persekutuan berhubung dengan siasatan dan juga tindakan tatatertib terhadap polis.

“Malah terdapat agensi dan NGO lain yang mengawasi PDRM seperti SPRM, SUHAKAM, SUARAM dan lain-lain.

“Kita juga mempersoalkan kebebasan IPCMC kerana lantikan Ahli Suruhanjaya oleh YDP Agung adalah diatas nasihat YAB Perdana Menteri. Tidak ada kriteria dan syarat untuk menjadi Ahli Suruhanjaya IPCMC, maka terpulang kepada Perdana Menteri untuk melantik sesiapa sahaja.

“Mungkin ahli politik dari parti tertentu atau NGO yang menentang polis selama ini, maka suruhanjaya ini tidak akan bebas membuat keputusan atau terikat dengan agenda-agenda tertentu.”

Katanya, kerajaan sudah mempunyai Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) untuk mengawasi dan mengambil tindakan terhadap 21 agensi penguatkuasaan di jabatan atau kementerian termasuk PDRM.

“Oleh itu tidak perlu lagi diwujudkan suruhanjaya yang baru khusus untuk polis seperti IPCMC. Kerajaan seharusnya memperkasakan serta menambah baik EAIC ini.

“Kita mencadangkan kerajaan membuat kajian menyeluruh terhadap PDRM iaitu bukan sahaja terhadap isu salah laku malah isu yang lebih besar iaitu kebajikan anggota polis dan keluarga mereka seperti isu gaji, perumahan, kenderaan polis, penambahbaikkan balai dan lain-lain.

“Kita sebagai rakyat seharusnya terhutang budi dengan pengorbanan anggota polis serta keluarga yang menggadaikan masa dan nyawa mereka bagi menjaga kita semua.”

Oleh itu, tegas beliau lagi, janganlah sesekali melakukan perkara yang boleh meruntuhkan semangat mereka seperti pewujudan IPCMC ini.

Pada Mei lalu, Menteri Dalam Negeri Muhyiddin Yassin berkata rang undang-undang (RUU) IPCMC akan dibentang di parlimen tahun ini bagi membolehkan IPCMC dibentuk sebelum akhir tahun ini.

Lantas, pada Julai kemudiannya, RUU dibentangkan kali pertama di Dewan Rakyat dan IPCMC akan bertindak sebagai badan pemantau bebas untuk menerima aduan dan menjalankan siasatan terhadap salah laku anggota polis.

Namun RUU IPCMC akhirnya tidak ditentukan dalam persidangan di parlimen Isnin lalu, tetapi dipanjangkan ke Jawatankuasa Pilihan Khas untuk dikaji sebelum dibawa kembali ke Dewan Rakyat bagi diputuskan. – UMNO ONLINE

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...