Friday, June 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Keputusan Presiden UMNO adalah ke arah pembubaran Parlimen, Anwar tak boleh jadi PM secara automatik

Pada saya, keputusan Presiden UMNO semalam untuk tidak menghalang mana-mana Ahli Parlimen UMNO untuk menyokong sesiapa (i.e. sama ada menyokong Anwar atau menarik balik sokongan daripada kerajaan Perikatan Nasional) bukan bermakna beliau (Zahid) atau UMNO menyokong pembentukan kerajaan yang baru dengan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Sebab jika Ahli-ahli Parlimen UMNO menarik balik sokongan daripada kerajaan atau menjadi berkecuali, maka Anwar masih tidak boleh jadi Perdana Menteri secara automatik.

Ini kerana besar kemungkinan Parlimen akan dibubar untuk pilihanraya yang baru.

Oleh itu keputusan Presiden UMNO semalam adalah suatu langkah yang bijak dan betul ke arah pembubaran Parlimen dan pilihanraya yang baru secepat mungkin untuk mengakhiri impasse dan ketidakstabilan politik dan ekonomi yang kita hadapi sekarang demi kepentingan rakyat dan negara.

Anwar Ibrahim semalam mengumumkan yang dia mempunyai cukup Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Enam bulan lepas, Perdana Menteri ke-8, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga mengumumkan yang dia mempunyai cukup Ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan lantas kerajaan telah bertukar tangan.

Jika Anwar Ibrahim berjaya mengumpul cukup Ahli-ahli Parlimen kali ini, maka kerajaan akan jatuh dan bertukar lagi dan dia pula mahu jadi Perdana Menteri.

Dan enam bulan akan datang apabila seorang lagi pemimpin yang bercita-cita menjadi Perdana Menteri memujuk Ahli-ahli Parlimen untuk berubah fikiran lagi, maka kerajaan akan bertukar tangan sekali lagi dengan tidak melalui pilihanraya.

Mungkin selepas ini Shafie Apdal, Mukhriz Mahathir atau Dr. Mahathir sekali lagi tunggu giliran untuk jadi Perdana Menteri dengan cara ini.

Sementara itu jumlah kes COVID-19 meningkat semula dengan 147 kes baru direkod semalam.

Keadaan ekonomi pula semakin tidak menentu; semalam pasaran saham Kuala Lumpur telah jatuh di bawah paras 1,500 mata dengan berita pertukaran kerajaan oleh Anwar Ibrahim.

Beberapa hari lagi moratorium akan tamat dan rakyat akan mula membayar ansuran bulanan kepada bank, walaupun ekonomi dijangka menyusut -5.5 peratus tahun ini dengan lebih 745 ribu orang ketiadaan kerja.

Pengumuman Anwar Ibrahim semalam dan reaksi rakyat dan pasaran terhadapnya adalah satu simptom yang menunjukkan hakikat bahawa kerajaan hari ini sememangnya tidak stabil dan boleh jatuh pada bila-bila masa.

Selagi ini berlaku maka kerajaan mungkin akan bertukar tangan setiap enam bulan dan ketidakstabilan politik akan berterusan.

Sesiapa pun yang jadi kerajaan dalam situasi ini tidak akan dapat menumpukan perhatian kepada pemulihan ekonomi dan ia akan menerukkan lagi keadaan hidup rakyat.

Sebab itu dari dahulu saya telah mencadangkan supaya Parlimen dibubarkan untuk menyerahkan mandat semula kepada rakyat melalui pilihanraya supaya kerajaan baru yang lebih stabil dapat dibentuk.

Jika keputusan pilihanraya ini sama iaitu 50:50 seperti sekarang sekali pun, sekurang-kurangnya rakyat berpuas hati kerana mereka sendiri yang memilih kerajaan baru ini dengan dasar-dasar yang dimandati oleh mereka.

Oleh: ISHAM JALIL –

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...