Saturday, January 22, 2022

Kekurangan Kertas Soalan Calon SPM Tidak Boleh Berulang Lagi – Mahdzir

Terkini

Terkini Covid-19

Malaysia
2,824,973
Kes keseluruhan
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27
42,843
Total active cases
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27
2,750,261
Sembuh keseluruhan
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27
31,869
Jumlah kematian
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27

KUALA LUMPUR, 22 Nov – Naib Presiden UMNO Malaysia, Datuk Seri Mahdzir Khalid menggesa Kementerian Pendidikan dan Lembaga Peperiksaan agar memastikan masalah kekurangan kertas soalan yang dihadapi calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tidak berulang lagi pada masa akan datang.

Katanya, beliau mendapat maklumat bahawa calon SPM 2019 tidak dapat memulakan peperiksaan subjek Kimia Kertas 3 pada waktunya kerana kekurangan bilangan kertas peperiksaan berbanding bilangan calon yang ada.

Peperiksaan sepenting ini tidak boleh ada kecacatan daripada aspek teknikal kerana boleh mengganggu emosi calon-calon serta menyebabkan situasi menjadi gelabah dan tidak menentu.

“Persoalannya adakah ini yang kita mahukan terjadi kepada anak-anak pelajar yang telah membuat persiapan rapi sejak sekian lama?” soal beliau.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Padang Terap berkata demikian dalam kenyataan media hari ini.

Dilaporkan, semalam Lembaga Peperiksaan telah memohon maaf kepada semua calon SPM yang menduduki peperiksaan Kimia Kertas 3-Amali Bertulis berikutan masalah kekurangan kertas soalan yang dihadapi di pusat peperiksaan.

Kementerian Pendidikan memaklumkan, peperiksaan itu sepatutnya dijadualkan pada jam 2 hingga 3 petang, namun disebabkan masalah teknikal di pusat peperiksaan berkenaan, calon terpaksa menduduki kertas itu agak lewat. – UMNO ONLINE

Berita berkaitan, baca selanjutnya.

Lembaga Peperiksaan mohon maaf isu kekurangan kertas soalan Kimia Kertas 3

KUALA LUMPUR: Lembaga Peperiksaan memohon maaf kepada semua calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang menduduki peperiksaan Kimia Kertas 3-Amali Bertulis hari berikutan masalah kekurangan kertas soalan yang dihadapi di pusat peperiksaan.

Kementerian Pendidikan memaklumkan, peperiksaan itu sepatutnya dijadualkan pada jam 2 hingga 3 petang, namun disebabkan masalah teknikal di pusat peperiksaan berkenaan, calon terpaksa menduduki kertas itu agak lewat.

Katanya, perkara itu bagaimanapun sudah diselesaikan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan LP.

“LP amat kesal dengan kejadian yang berlaku dan memahami akan kesukaran yang dihadapi calon serta ibu bapa akibat masalah teknikal ini.

“LP sedaya upaya memastikan kebajikan dan keadilan kepada calon sentiasa diberi keutamaan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Difahamkan, terdapat pusat peperiksaan yang mengalami masalah kekurangan kertas soalan Kimia Kertas 3-Amali Bertulis (Kod Kertas 4541/3), menyebabkan calon lewat menduduki peperiksaan.

Kementerian Pendidikan menegaskan, LP juga akan mengambil perhatian serius terhadap perkara itu bagi memastikan ia tidak berulang.

Artikel berkaitan