Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Jangan Seret Institusi Mufti ke dalam Politik Kepartian

Kenyataan Bersama UMNO dan PAS Perak

Kerajaan negeri diingatkan supaya tidak membuat tuduhan melulu terhadap Jabatan Mufti sehingga mengheret institusi itu ke dalam kancah politik kepartian.

Tindakan Exco Kerajaan Negeri Perak, YB Asmuni Awi memanggil Timbalan Mufti Perak, Sahibul Samahah Haji Zamri Hashim dalam isu penganjuran Kempen #BMF dilihat merendah-rendah institusi mufti.

Walaupun pertemuan itu dibatalkan, tetapi arahan awal exco berkenaan membuktikan ada cubaan Kerajaan Negeri untuk melibatkan institusi Mufti ke arah politik kepartian. Cubaan ini adalah usaha untuk campurtangan dan ianya mesti dihentikan dengan segera.

Harus diingat, Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dalam satu kenyataan pada 10 September lalu sudah mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung kempen berkenaan dan ia mestilah dihormati oleh semua pihak termasuk kerajaan negeri.

Perlu diingatkan juga bahawa Jabatan Mufti Perak dan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) merupakan dua entiti berbeza.

Berbeza JAIPk yang diselia oleh Exco Agama, Jabatan Mufti adalah dibawah bidang kuasa Duli Yang Maha Mulia Sultan Perak Darul Ridzuan.

Sehubungan itu, cubaan untuk memanggil timbalan Mufti secara terbuka akan dilihat sebagai cubaan mencabar kedudukan majlis berkenaan.

UMNO dan PAS Perak yakin majoriti rakyat akan bersama-sama dalam mempertahankan integriti dan kemuliaan institusi mufti daripada sebarang cubaan untuk melemah atau mencabar kedudukan Islam.

YB Dato Saarani Mohamad
Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Perak

YB Razman Zakaria
Pesuruhjaya PAS Perak

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...