Saturday, January 22, 2022

Jangan guna kedudukan sebagai Menteri cetus provokasi kata Zahid Hamidi

Terkini

Terkini Covid-19

Malaysia
2,824,973
Kes keseluruhan
Updated on Jan 22, 2022 @ 06:27 06:27
42,843
Total active cases
Updated on Jan 22, 2022 @ 06:27 06:27
2,750,261
Sembuh keseluruhan
Updated on Jan 22, 2022 @ 06:27 06:27
31,869
Jumlah kematian
Updated on Jan 22, 2022 @ 06:27 06:27

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengingatkan Menteri-menteri Kabinet Pakatan Harapan (PH) agar tidak menggunakan kedudukan mereka untuk mencetuskan provokasi berkaitan agama.

Katanya, ada menteri yang bertindak menjadi wira dalam isu berkenaan dan bukannya bertindak segera dalam menyelesaikan permasalahan ini daripada terus memburuk.

“Jika portfolio yang dipegang adalah untuk tujuan menunjukkan perpaduan tetapi jangan kedudukan ini dijadikan suatu tempat untuk menunjukkan provokasi kepada penganut agama lain.

“Saya harap keharmonian agama perlu kekal, ikut peraturan dan penguatkuasaan hendaklah dijalankan secara berhemah supaya tidak timbul masalah keharmonian yang wujud sejak merdeka,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen MMhari ini.

Kenyataan itu merujuk kepada Menteri Perpaduan, P. Waytha Moorthy yang bertindak menyalahkan pihak berkuasa berhubung insiden kuil di Subang Jaya, semalam.

Menurut Ahmad Zahid, sensitiviti keagamaan jangan diletak kepada sesuatu penganut dan kaum sahaja, apatah lagi meletakkan tanggungjawab kesalahan kepada penguatkuasa seperti PRDM.

“Semua pihak perlu mematuhi perundangan dan peraturan sedia ada.

“Dalam waktu yang sama, semua agama harus menghormati satu sama lain. Jangan ada mana-mana pihak yang rasa seolah-olah menjadi wira kepada sesuatu agama,” kata Ketua Pembangkang itu.

Waytha pada Isnin mengeluarkan kenyataan menyalahkan Polis Daerah Subang Jaya dengan kenyataan yang salah apabila mendakwa rusuhan berpunca daripada perselisihan faham antara dua kumpulan India mengenai perpindahan kuil.

Katanya, kenyataan salah dan tidak bertanggungjawab itu menimbulkan ketegangan dalam kalangan masyarakat India kerana kelewatan serta tindakan polis yang tidak berkesan untuk mengawal insiden berkenaan.

Waytha Moorthy berkata, pihaknya mahu polis Bukit Aman melaksanakan siasatan penuh dan bebas bagi mengenal pasti dalang di sebalik rusuhan dan serangan terhadap kuil itu.

“Ketua Polis Negara wajar mengeluarkan kenyataan yang betul berhubung insiden ini. Kami mengutuk serangan ini dan pihak bertanggungjawab dalam insiden ganas ini perlu ditangkap serta dihukum,” katanya dalam sidang media di lobi Parlimen, Isnin lalu.

Sidang media turut dihadiri Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar; Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo; Menteri Sumber Manusia, M Kulasegaran; Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamaruddin Jaffar; Ahli Parlimen Jelutong, R S Rayer; dan Ahli Parlimen Hulu Langat, Hasanuddin Mohd Yunus.

Artikel berkaitan