Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Ini kesan usul tidak percaya ‘TERSIRAT’ terhadap Tok Abah Kau

Pembentangan Belanjawan 2021 akan menjadi satu ujian besar kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin jika ia dianggap sebagai satu usul tidak percaya tersirat terhadap Perdana Menteri.

Pakar perlembagaan yang juga Felo Penyelidik (Undang-undang dan Perlembagaan), Pusat Polisi Perdana Universiti Teknologi Malaysia, Dr Muhammad Fathi Yusof berkata, ia sudah memadai untuk membuktikan sama ada kerajaan benar-benar mendapat kepercayaan atau sebaliknya tanpa perlu membahaskan usul undi tidak percaya kepada Perdana Menteri di Dewan Rakyat.

“Sekiranya belanjawan itu tidak diluluskan, ia membuktikan Muhyiddin hilang sokongan majoriti.

“Mengikut Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan, apabila seorang Perdana Menteri hilang kepercayaan majoriti, ada dua pilihan yang boleh dilakukan Muhyiddin, sama ada beliau memohon untuk pembubaran Parlimen atau meletakkan jawatan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam.

Menurutnya, usul undi tidak percaya itu bukanlah satu perkara yang besar kerana sama ada kerajaan benar-benar mendapat kepercayaan atau tidak, ada cara lain untuk tentukannya termasuk kelulusan belanjawan itu sendiri.

“Walaupun usul undi tidak percaya itu tidak dibawa ke hadapan sebelum ini, tujuan usul itu sebenarnya sudah tercapai menerusi kelulusan agenda lain yang dibentangkan di Parlimen.

“Berdasarkan persidangan lepas juga, Muhyiddin berjaya melepasi ujian dari segi sokongan majoriti termasuk menerusi pelantikan Speaker Dewan Rakyat yang baharu,” katanya.

Sementara itu, penganalisis politik daripada Universiti Teknologi Mara, Dr Ariff Aizuddin Azlan berkata, Pas diyakini konsisten menyokong Perdana Menteri walaupun nasib Muhyiddin hanya diketahui pada sidang Parlimen nanti.

Beliau berkata, ia berdasarkan kenyataan pemimpin Pas yang menyatakan sokongan terhadap Muhyiddin lebih-lebih lagi situasi ketika ini menunjukkan UMNO seolah-olah terbahagi kepada dua blok iaitu kumpulan yang menyokong kerjasama dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan yang membantah.

“Pas diyakini akan terus beri sokongan kepada Muhyiddin kerana dalam idea penggabungan bersama Anwar, ia turut libatkan DAP. Ini asas paling kukuh mengapa Pas akan terus menyokong Muhyiddin.

“Sebelum ini juga DAP juga sering dijadikan peluru politik kerana polemik berbangkit yang libatkan bermacam-macam isu termasuk berkaitan tulisan jawi dan sebagainya,” katanya.

BACA juga:
Rupanya Ku Li telah hantar usul undi tak percaya terhadap Tok abah Kau

Rupanya Ku Li telah hantar usul undi tak percaya terhadap Tok abah Kau

[Video] UMNO pertimbang tarik diri sokong Tok Abah Kau

[Video] UMNO pertimbang tarik diri sokong Tok Abah Kau

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...