Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Hannah Yeoh main politik murahan – Azizi Safar

KUALA LUMPUR – Kenyataan Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh bahawa pembangkang telah mengkhianati pengundi dengan bermain politik kotor langsung tidak boleh diterima.

 

Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2020 yang dibentangkan oleh Hannah itu hanya mendapat sokongan 32 Ahli Parlimen Kerajaan sahaja.

Pemerhati politik, Azizi Safar berkata, Ahli Parlimen pembangkang tidak menyokong usul itu mungkin kerana mereka berpandangan belanjawan kementerian yang dibentangkan kementerian itu tidak cukup baik untuk dilaksana.

 

“Hannah Yeoh kata, ‘jangan main politik. Kalau nak main politik pun jangan kacau bajet orang sudah.

 

“Belanjawan Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat adalah termasuk pelbagai belanja lain, bukan sahaja peruntukan untuk orang miskin dan OKU serta lain-lain penerima bantuan Kerajaan saja.

 

“Semasa mengundi, Ahli Parlimen tidak boleh mengundi mengikut perincian butiran dalam Belanjawan, mereka mengundi secara lump-sum sahaja.

 

“Jumlah bantuan yang dicadangkan kerajaan Pakatan Harapan kepada orang miskin, OKU dan penerima lain tidak memadai, terlalu kecil dan perlu ditambah nilainya.

 

“Kalau aku Ahli Parlimen pembangkang yang tak sokong usul itu, aku akan kata; ‘Aku tak sokong sebab jumlah bantuan yang diberikan oleh kerajaan kepada OKU sepatutnya lebih besar dari apa yang dicadangkan dalam Belanjawan itu,” katanya dalam hantaran Facebook.

 

Beliau menyatakan demikian bagi mengulas dakwaan Hannah bahawa pembangkang sanggup mempolitikkan peruntukan kepada kementeriannya dengan meminta undi belah bahagi bagi mengundi Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan 2020 baru-baru ini.

 

Pada malam Selasa lalu, Dewan Rakyat kecoh apabila Ketua Pembangkang, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memohon Speaker, Tan Sri Mohamad Arif Md Yusof membuat undi belah bahagi bagi mengundi RUU Perbekalan 2020.

 

Permohonan Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera (BN) itu kemudian dipersetujui Mohamad Arif dan wakil pembangkang meminta Bentara Dewan mengira bilangan wakil kerajaan.

 

Azizi juga kembali memulangkan paku buah keras bertanya jelada kepada Hannah siapakah sebenarya yang bermain politik murahan, dirinya atau pembangkang.

 

“Siapa sebenarnya yang main politik? Jawapannya adalah Hannah Yeoh!

 

“Hanya 32 orang Ahli Parlimen Kerajaan yang menyokong belanjawan itu di peringkat jawatankuasa sedangkan ada 139 Ahli Parlimen kerajaan termasuk Perdana Menteri dan Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat.

 

“Di manakah mereka (107 Ahli Parlimen Kerajaan) semua semasa pengundian usul itu dibuat?

 

“Sebenarnya mereka inilah yang perlu dipertanggungjawabkan sekiranya usul kerajaan tewas. Usul Kerajaan pada malam itu hampir tewas kerana Ahli Parlimen kerajaan tidak berada dalam Dewan Rakyat semasa pengundian Belanjawan hendak dijalankan,” ujarnya.

 

Selar Azizi lagi, ketika media mengasak Hannah ketika bergelar  pembangkang suatu ketika dahulu, adakah beliau pernah menolak Belanjawan kerajaan terdahulu.

 

Namun Ahli Parlimen Segambut (DAP) itu mengaku tidak berapa ingat.

 

“Cheap Politics by Cheap Tricks Hannah Yeoh! (Murah sangat politik kamu, murah sangat taktik kamu Hannah,” ujarnya. –MalaysiaGazette

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...