Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Habis manis sepah dibuang… Rejim Pakatan Harapan DAP Selangor tak ikhlas bantu rakyat?

“Kepada penyokong Pakatan Harapan (PH) tak perlu menepuk air di dalam dulang yang ditatang selama ini… takut terpercik diri sendiri. Terimalah keputusan pemimpin pilihan anda.”

Demikian kata Ketua UMNO Bahagian Shah Alam, Datuk Azhari Shaari yang melihat penjajaran semula peruntukan Program Air Percuma hanya berfokus kepada golongan sasar atas alasan golongan B40 ini lebih berkeperluan dan lebih menghargai bantuan air percuma ini.

Jelasnya, tindakan Kerajaan Selangor menaikkan jumlah air percuma daripada 20 meter padu kepada 25 meter padu sebulan pada 2019 pada mulanya disambut dengan rasa syukur oleh rakyat Selangor, namun kegembiraan tersebut hanya dirasakan oleh rakyat Selangor dalam kalangan kumpulan B40.

“Tindakan yang diambil Kerajaan Negeri Selangor sebenarnya menyebabkan rakyat yang berpendapatan tinggi dan sederhana tertanya-tanya adakah subsidi air yang mereka terima selama ini tidak mereka hargai? Adakah pemberian subsidi air selama ini tidak ikhlas semata-mata hendak membeli jiwa dan undi?

“Sedangkan bukan golongan B40 sahaja menyokong secara bermati-matian Kerajaan Negeri Selangor sejak sepuluh tahun lalu. Semua golongan menengah dan sederhana turut mengundi dek kerana manifesto populis Pakatan Harapan (PH).”

Dilaporkan, Menteri Besar Selangor Amirudin Shari berkata, pada 2019, jumlah yang diperuntukkan kepada Program Air Percuma selepas penjajaran dilakukan adalah sebanyak RM80 juta sekali gus membolehkan penjimatan sebanyak RM105.2 juta kepada kerajaan negeri.

Terdahulu, bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dilaporkan berkata pada Julai lalu, pernah memberi amaran bahawa langkah Kerajaan Pusat meminjam dan membenarkan Kerajaan Negeri Selangor membeli SPLASH dengan harga 10 kali ganda lebih tinggi dari tawaran asal akan menjejaskan pemberian air percuma di Selangor.

“Kita di UMNO Bahagian Shah Alam tidak mahu berprasangka buruk dengan urusan pembelian tersebut, namun jika subsidi air untuk rakyat Selangor yang berada dalam golongan menengah dan sederhana ditarik balik hanya kerana pembelian tersebut, maka kita di bawah ini nilaikan sendiri sumbangan Kerajaan Negeri Selangor dengan konsep keadilan dan kesaksamaan tetapi bersikap habis manis sepah dibuang.

“Adakah disebabkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PH mendominasi lebih 50 kerusi DUN maka Kerajaan Negeri sudah tidak menghargai sumbangan rakyat dalam kalangan golongan menengah dan sederhana yang dianggap mampu membayar 100 peratus bil air.

“Salahkah orang berada menerima subsidi sebagai tanda penghargaan Kerajaan Negeri Selangor terhadap sokongan mereka selama ini?”

Bidasnya, jika Kerajaan Negeri Selangor boleh membayar harga SPLASH daripada RM250 juta pada asalnya kepada RM 2.55 bilion mengapa setakat penjimatan RM105.2 juta yang diuar-uarkan dianggap penjimatan mega.

“Namun nampaknya Bajet 2019 adalah bajet untuk Kerajaan dan pihak yang mendapat untung daripada pembelian SPLASH. Kepada rakyat yang tidak berpuas hati dengan bajet yang terlalu ‘bajet’ ini lahirkan bantahan secara aman.

“Mungkin selepas ini kadar tarif air dinaikkan bagi menampung kos pinjaman pembelian SPLASH.” 

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...