Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Ekspot sawit ke India jatuh lagi pada bulan Oktober – Najib Razak azak

Berita ini tidak akan dilaporkan oleh mana-mana media tempatan – terutama pada masa PRK ini.

Mengikut data dari Lembaga Sawit Malaysia (MPOB) yang dikeluarkan semalam, ekspot sawit ke India jatuh lagi pada bulan Oktober.

Ianya bertambah teruk berbanding bulan Sept dan menjadi kejatuhan 60% berbanding bulan Ogos.

Minggu lepas saya kritik Teresa Kok yang kata Malaysia tidak patut bimbang dengan boikot sawit oleh India dengan alasan ianya cuma nasihat dari persatuan India dan bukan dari kerajaan India.

Saya tunjukkan bahawa negara India merupakan negara pembeli sawit yang terbesar dan jumlah import sawitnya adalah jauh lebih besar berbanding China dengan Kesatuan Eropah.

Masa itu saya beri bukti bahawa boikot India ini akan berlaku kerana ia murapakan boikot separa rasmi kerana ia tidak dibantah oleh kerajaan India.

Saya juga tunjuk bukti dari MPOB untuk tunjuk eksport ke India sudah jatuh 44% pada bulan September dan ramal ia akan bertambah teruk bermula bulan Oktober.

Dan saya juga tunjuk bukti dari MITI bahawa keseluruhan ekspot sawit untuk bulan September sudah jatuh berbanding bulan sebelumnya dan juga berbanding bulan yang sama satu tahun dahulu.
https://www.dosm.gov.my/v1/index.php?r=column%2FcthemeByCat&cat=139&bul_id=TU82ODNLYzFpcE9IcC95V3JaSUVpUT09&menu_id=azJjRWpYL0VBYU90TVhpclByWjdMQT09&

Jika harga sawit memulih pun, ia tidak bermakna jika negara pembeli utama tidak beli dari kita. Yang dapat manfaat adalah negara jiran kita.

Walaupun mulut ahli-ahli politik di atas pentas ceramah kata eksport sawit naik tetapi realitinya ialah data dari dua sumber rasmi kerajaan – MITI dan Lembaga Sawit – menunjukkan eksport sawit telah jatuh teruk.

Facebook Najib Razak

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...