Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Dr. M tidak pernah lawan pembangkang guna darurat – Mat Sabu

PRESIDEN Amanah Mohamad Sabu memuji Tun Dr. Mahathir Mohamad kerana tidak pernah menggunakan Akta Darurat ketika berhadapan dengan pembangkang ketika menjadi perdana menteri.

Mohamad yang pernah dikenakan tahanan tanpa bicara di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) berkata, Dr. Mahathir tidak pernah menggunakan Akta Darurat walaupun terdapat beberapa insiden yang dilihat menggugat keselamatan awam.

“Dalam perlawanan pembangkang dengan kerajaan BN yang memerintah termasuk NGO yang menentang dan mengkritik pemerintah, ada beberapa peristiwa besar yang berlaku, di antaranya Peristiwa Memali yang mengakibatkan terbunuhnya penduduk tempatan dan anggota polis.

“Ketika Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri juga berlaku ketegangan kaum yang dicetuskan oleh Pemuda UMNO dan MCA yang mengakibatkan Operasi Lalang di mana ratusan ditangkap di bawah ISA.

“Pada masa yang sama, berlaku amukan Prebet Adam di Chow Kit. Walaupun keadaan sedemikian berlaku, Dr Mahathir tetap tidak mengisytiharkan darurat,” kata Mohamad.

Mohamad menjadi ahli politik pembangkang ketika berada dalam Pas terhadap kerajaan Barisan Nasional dari tahun 1978 hingga 2015.

Menurutnya, Dr. Mahathir juga tidak menggunakan Akta Darurat ketika tercetusnya gerakan reformasi selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim dipecat daripada jawatannya sebagai timbalan perdana menteri.

Menurut Mohamad, siri-siri demonstrasi besar-besaran berlaku, termasuk yang dianggap boleh mengganggu Sukan Komanwel dan kedatangan Queen Elizabeth ke Kuala Lumpur sempena sukan itu.

“Perdana Menteri waktu itu tidak juga cuba mengisytiharkan darurat.

“Begitu juga ketika berlaku krisis matawang yang dilaporkan telah didalangi oleh George Soros mengakibatkan Ringgit Malaysia jatuh menjunam, tetapi Dr Mahathir tetap tidak mengisytiharkan darurat ekonomi pada waktu itu,” kata Mohamad.

Jelas beliau, sebagai pembangkang ketika itu dia tidak suka Dr Mahathir. Namun Ahli Parlimen Langkawi itu mengambil langkah berlawan dengan pembangkang dengan tidak menyalahgunakan Akta Darurat.

Mohamad berkata Dr. Mahathir berbeza dengan Perdana Menteri sekarang,Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ahli Parlimen Kota Raja itu berkata, walaupun tidak berlaku rusuhan atau demonstrasi besar-besaran Muhyiddin didakwa ingin menggunakan Akta Darurat untuk mengekalkan kuasanya.

“Kalau semata-mata untuk menghadapi Covid19, kerajaan boleh menggunakan undang-undang yang ada di negara ini termasuk Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 dan badan-badan seperti Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) yang boleh digerakkan semaksima yang mungkin untuk menghadapi segala bentuk bencana.

“Peristiharan darurat hanyalah untuk menyelamatkan kerajaan pintu belakang terutama untuk menyelamatkan kedudukan Muhyiddin sebagai perdana menteri,” kata Mohamad.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...