Friday, June 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Detik Hitam Keadlilan Negara

Tindakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang secara berterusan mengulas dan ‘menjatuhkan hukuman’ bahawa DS Mohd Najib Razak seorang pencuri dan kleptokrat merupakan satu bentuk ‘subjudice’ dan gangguan kehakiman terburuk dalam sejarah keadilan negara.

Perlu diingat komen Dr Mahathir tidak sama dengan komen orang biasa.

Dr Mahathir sebagai seorang Perdana Menteri mempunyai kuasa menasihati Yang Di Pertuan Agong dalam melantik, mencadang kenaikan pangkat dan menubuh tribunal memecat para hakim.

Justeru beliau tidak sewajarnya mengulas isu yang sedang dibicarakan kerana beliau adalah orang yang mempunyai pengaruh ke atas kedudukan hakim-hakim.

Kesungguhan Dr Mahathir mengulas dan membuat keputusan dalam kes Mohd Najib boleh dilihat sebagai satu cubaan mempengaruhi dan mengenakan tekanan secara tidak langsung ke atas hakim-hakim yang mendengar perbicaraan.

Pada masa dahulu peristiwa ini tidak mungkin dibiarkan berleluasa oleh Ketua Hakim Negara dan Majlis Peguam.

Tun Salleh Abas misalnya pernah secara terbuka mengkritik Perdana Menteri Keempat kerana cuba mempengaruhi keputusan mahkamah dan tafsiran undang-undang.

Sehingga April 2018, Majlis Peguam tegar menentang sebarang usaha kerajaan mempengaruhi cabang kehakiman.

Namun hari ini Ketua Hakim Negara dan Majlis Peguam membisu seribu bahasa dalam pelanggaran etika eksekutif oleh Dr Mahathir Mohamad.

Ini adalah detik memalukan komuniti keadilan negara. Selamat mengutip dedak secara terbuka dan tersirat.

Ab Jalil Baker

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...