Sunday, April 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Chin Peng bukan rakyat Malaysia

KUALA LUMPUR – Bekas ketua pengganas komunis, Chin Peng sepanjang hayatnya tidak pernah mahu pulang ke Malaysia dan tidak juga memohon untuk menjadi warganegara, kenapa perlu dialu-alukan abu mayatnya dibawa pulang ke tanah air.

Setiausaha Agung Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Syed Hassan Syed Ali berkata, agak mengecewakan apabila bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Rahim Noor sendiri menyambut baik tindakan sekumpulan individu membawa balik abu mayat Chin Peng pada 16 September lalu dan disemadikan di Perak.
Katanya, kenyataan Abdul Rahim itu telah mengguris hati ribuan anggota polis yang masih hidup, tetapi mengalami kecacatan anggota akibat keganasan komunis.

“Kata-kata Abdul Rahim “yang sudah, sudahlah” dan “kalau Chin Peng dibenarkan masuk kenapa abunya tak boleh” tersangat dangkal yang keluar dari mulut seorang yang pernah menjawat jawatan nombor satu dalam pasukan polis.

“Betul, mengikut perjanjian 1989, semua anggota PKM dibenarkan masuk (jika di luar) dan menjadi warganegara apabila telah menerima syarat damai dengan kerajaan Malaysia.

“Tetapi Chin Peng sendiri tidak mahu pulang dan tidak juga memohon menjadi warganegera Malaysia yang merdeka ini apabila berpeluang untuk berbuat demikian pada tahun 1989,” katanya dalam kenyataan kepada MalaysiaGazette, hari ini.

Semalam, Abdul Rahim dilaporkan berkata, kerajaan dan masyarakat perlu menghormati perjanjian damai ditandatangani kerajaan dan Parti Komunis Malaysia (PKM) dikenali sebagai Perjanjian Hatyai 1989 serta tidak mempolemikkan isu abu mayat Chin Peng yang dibawa pulang ke negara ini.

Kata beliau, menerusi perjanjian dimeterai itu, kerajaan tiada halangan menerima kembali rakyat negara ini yang pernah menganggotai PKM termasuk yang berada di luar negara ketika itu.

Menurut Syed Hassan, kenapa Abdul Rahim dan ramai pemimpin kerajaan sibuk membenarkan abu mayat Chin Peng yang bukan warganegara ini dibawa masuk ke Malaysia.

“Rahim nak ambil hati siapa sebenarnya? Nak ambil hati kaum lain janganlah sampai guris hati bangsa sendiri yang sengsara hidup dengan kecacatan sehingga hari ini dan perasaan ahli keluarga mereka yang terbunuh di tangan pengganas komunis termasuk anggota polis di Bukit Kepong dahulu.

“Sudahlah Chin Peng itu bapa pengganas, bukan rakyat Malaysia pun, kenapa pula hendak dibenarkan abu mayatnya dibawa masuk?

“Sepatutnya abu mayat Chin Peng itu ditaburkan di halaman rumah Rahim sahaja sebab beliau tidak kesah,” katanya.

Beliau berkata, warga Perkasa keseluruhannya sangat kecewa dengan kenyataan Abdul Rahim itu. – MalaysiaGazette

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...