Tuesday, September 26, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Celik kewangan bantu miliki masa depan cerah

Perancangan kewangan penting untuk semua peringkat umur. Bagi yang bujang, perlu merancang kewangan untuk mengadakan majlis perkahwinan. Yang sudah berkeluarga pula, perlu menyediakan sumber kewangan mencukupi untuk pendidikan anak daripada prasekolah hingga mereka menjejakkan kaki ke menara gading.

Graduan yang baru bekerja perlu merancang gaji diterima untuk membayar hutang pendidikan, pembelian kereta dan rumah baharu. Mereka juga sebenarnya sudah perlu mula merancang hari persaraan kelak.

Pada 23 Julai lalu, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, melancarkan Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023. Ia penting untuk membangunkan masyarakat yang mampu membuat keputusan kewangan yang betul apabila menguruskan perbelanjaan sendiri.

Masyarakat perlu merancang pelaburan mereka bagi masa depan mapan dan melindungi harta daripada penipuan kewangan.

Strategi ini dirumuskan Jaringan Pendidikan Kewangan terdiri daripada Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM), Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan Permodalan Nasional Berhad (PNB).

Agak menyedihkan apabila kajian dijalankan Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) dan BNM mendapati satu daripada tiga rakyat Malaysia berasakan mereka mempunyai pengetahuan kewangan rendah dan isi rumah yang berpendapatan rendah, cenderung memiliki tahap pengetahuan kewangan yang rendah.

Inisiatif dirancang membabitkan semua lapisan masyarakat daripada murid sekolah, remaja, dewasa dan bakal pesara serta pesara. Peningkatan kadar literasi kewangan perlu melalui pendidikan kewangan dalam kalangan rakyat bagi membantu mencapai kesejahteraan kewangan.

Tanggal 2 Oktober lalu diisytihar sebagai Hari Perancangan Kewangan Sedunia (World Financial Planning Day) oleh Lembaga Standard Perancangan Kewangan (FPSB) yang berpusat di Amerika Syarikat.

Hari Perancangan Kewangan Sedunia ini adalah satu hari dalam Minggu Pelabur Sedunia yang berlangsung bermula 30 September sehingga 6 Oktober lalu. Program ini dianjurkan Suruhanjaya Pertubuhan Sekuriti Antarabangsa yang bertujuan memupuk kesedaran mengenai kepentingan pendidikan dan perlindungan kepada pelabur.

FPSB adalah badan penetapan piawaian global untuk profesion perancangan kewangan dan pemilik program pensijilan perancang kewangan bertauliah antarabangsa. Sehingga hari ini FPSB mempunyai badan bersekutu di 27 negara dan satu antaranya ialah di Malaysia menggunakan nama Persatuan Perancangan Kewangan Malaysia (FPAM).

FPAM ialah organisasi bukan berasaskan keuntungan yang terbabit promosi celik kewangan rakyat

.

Diharap dengan pelancaran Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023 dan pembabitan daripada NGO seperti FPAM akan dapat membantu meningkatkan tahap literasi kewangan dalam kalangan rakyat bagi meneruskan kelangsungan hidup.

Apabila kesejahteraan kewangan mampu dicapai, ia secara tidak langsung dapat mengurangkan gejala sosial tidak sihat seperti rasuah, mencuri, keciciran pendidikan dan sebagainya.

Salina Abdullah,
Pensyarah Fakulti Perakaunan UiTM Melaka

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...