Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Bukan kami, tetapi PH memecahkan diri sendiri – Abdul Hadi

  • Terdapat usaha menggulingkan Perdana Menteri sebelum ini
  • Kemudian berlaku satu proses demokrasi melalui konsep Raja Berperlembagaan.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan krisis politik yang melanda negara sehingga menyaksikan runtuhnya kerajaan pimpinan Pakatan Harapan (PH) berpunca tindakan gabungan parti itu yang memecahkan diri sendiri.

Katanya, terdapat usaha menggulingkan Perdana Menteri ketika itu menerusi tekanan yang dilihat oleh umum seperti desakan dan sebagainya.

“Ini adalah untuk mengambil alih pemerintahan melalui atap, bukan oleh pintu belakang. Tebuk atap,” katanya dalam perutusan khas yang bertajuk Kabinet Perpaduan Umat.

Meneruskan amanatnya, Ahli Parlimen Marang itu berkata, langkah Pas adalah untuk  menyelamatkan kerajaan dan  negara menerusi proses demokrasi serta mengambil Sunnah Nabi SAW iaitu menyatukan umat Islam dan menyatukan masyarakat majmuk.

Katanya, penyatuan umat Islam adalah melalui usaha perpaduan orang Melayu Islam yang mendominasi rakyat Malaysia tidak boleh dinafikan.

“Dalam masa yang sama tidak boleh dinafikan masyarakat majmuk,” katanya.

Menurut Abdul Hadi, bagi menyatukan umat Islam, Pas dan UMNO bergabung atas nama Muafakat Nasional seterusnya kalangan ilmuwan termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad menganjurkan Kongres Maruah Melayu

“Pas menyertai persidangan itu. UMNO juga menyertai persidangan itu.

“Dan kita telah berjaya membuat satu gabungan wakil-wakil rakyat kalangan orang Melayu Islam dan kalangan bukan Islam yang tidak ekstrem.” katanya.

Kejayaan mengetepikan unsur perkauman itu, katanya, diterjemahkan melalui Pilihan Raya Kecil Parlimen Tanjung Piai iaitu kawasan majoriti orang Melayu Islam.

Pas dan UMNO, katanya,  berganding bahu menyokong calon MCA yang bukan Islam untuk melawan calon Melayu Islam daripada Bersatu yang ketika itu masih dalam Pakatan Harapan.

“Dengan usaha yang gigih kita telah berjaya memenangkan calon MCA.

“Maka berlakulah satu gambaran yang awal betapa kita perlu memecahkan masyarakat majmuk yang ada unsur-unsur negatif (seperti) unsur cauvinis, perkauman yang mesti ditolak.

“Seterusnya kita juga mengajak Sabah dan Sarawak yang tidak terlibat dengan krisis sebenarnya tetapi mereka terpalit dengan krisis yang berlaku. Diajak sama untuk berpadu, bergabung dalam membuat perubahan ini,” katanya.

Maka berlakulah satu proses demokrasi melalui konsep Raja Berperlembagaan.

Katanya, walaupun Yang di-Pertuan Agong tidak terlibat dalam politik tetapi ada peranan dalam Perlembagaan melalui tandatangan ahli-ahli Parlimen yang menyokong Dr Mahathir untuk dicalonkan sebagai Perdana Menteri dan mendapat majoriti yang boleh mengubahkan kerajaan.

“Apabila mereka menyedari usaha ini, kalangan yang mempertahankan Pakatan Harapan yang rapuh itu telah mengubah strategi untuk menyokong Tun Mahathir.

“Kononnya untuk menyokong Tun Mahathir, kemudian mereka pusing balik, buat pusingan U untuk tidak menyokong Tun Mahathir, memilih calon yang mereka pilih,” katanya.

Bertolak daripada itu, katanya, Muafakat Nasional memutuskan untuk memilih Tan Sri Muhyiddin Yassin menjadi calon Perdana Menteri bagi menghalang pusingan U yang dibuat dua kali – sekali sokong Tun Mahathir, sekali tak sokong Tun Mahathir.

“Alhamdulillah akhirnya kita berjaya dengan cara demokrasi bukan cara pintu belakang. Mengikut Perlembagaan yang sah berlakulah satu perubahan yang sangat menarik yang tidak mengorbankan rakyat dan tidak menyusahkan rakyat,” katanya.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...