Saturday, January 22, 2022

Berilah peluang kepada Muhyiddin, kata Najib

Terkini

Terkini Covid-19

Malaysia
2,824,973
Kes keseluruhan
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27
42,843
Total active cases
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27
2,750,261
Sembuh keseluruhan
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27
31,869
Jumlah kematian
Updated on Jan 22, 2022 @ 07:27 07:27

Sudah tiba masanya untuk berhenti ‘berpolitik’ sebaliknya memberi peluang kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri bagi mengemudi negara ketika ini.

Itu luahan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung kemelut yang seolah-olah tidak berkesudahan dengan pelantikan Muhyiddin oleh Yang di-Pertuan Agong (YDPA) pada Sabtu lepas.

Malah Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan juga merasakan isu bilangan sokongan majoriti wakil rakyat terhadap kerajaan Perikatan Nasional juga tidak menjadi soal.

“Kita percaya kita ada angka yang cukup. Tidak ada persoalan itu lagi.

“Apa yang lebih penting, pada masa ini sebenarnya mengembalikan kestabilan ekonomi selain keyakinan rakyat kepada kerajaan kini. Itu lebih penting,” katanya ketika ditemui wakil media di lobi Mahkamah Tinggi Jalan Duta ketika menghadiri perbicaraan SRC International Sdn Bhd.

Mahathir mengaku dalam keadaan tidak ‘terdaya’ berikutan tindakan YDPA enggan mengadakan pertemuan lagi dengannya sebaliknya sedang berkira-kira untuk undi tidak percaya terhadap Muhyiddin di Dewan Rakyat kelak.

Selain itu, Najib juga mahu peluang diberikan kepada Muhyiddin supaya beliau memberikan fokus utama menerajui negara ketika ini.

“Kita patut menghormati titah YDPA yang telah melantik Muhyiddin sebagai Perdana Menteri. Baginda bertitah mengikut Perlembagaan. Lagipun, Muhyiddin juga telah mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri kelapan Ahad lepas.

“Saya amat pasti tanggungjawab yang kini perlu dipikul oleh beliau sangatlah berat, mencabar dan penting. Kita juga perlu bersama-sama beliau, bekerjasama dengannya Malaysia yang lebih baik.

“Ini adalah untuk negara serta demi rakyat, itu lebih penting,” tegasnya.

Semalam, Muhyiddin juga menjelaskan dirinya tidak sesekali mengidamkan jawatan perdana menteri sebaliknya hanya tampil untuk menyelamatkan keadaan apabila kedua-dua calon Pakatan Harapan, Tun Mahathir Mohamad dan Datuk Seri Anwar Ibrahim, tidak mendapat sokongan majoriti.

Artikel berkaitan