Friday, June 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Belanjawan 2020 Banyak Kelemahan – Zahida

Adakah pihak kerajaan yakin yang mereka akan memperolehi RM300 billion untuk membiayai Belanjawan 2020 yang dibentangkan pada hari jumaat yang lepas di Parlimen? Nampaknya kerajaan akan menerbitkan bon, maksudnya kerajaan akan meminjam duit untuk membiayai Bajet 2020.

Pakatan Harapan sering berkata bahawa negara menghadapi masalah disebabkan oleh hutang lama yang di tinggalkan oleh kerajaan sebelum ini. Tetapi, hutang yang kononnya kerajaan sebelum ini tinggalkan tidak di “serviced” pun. Malah, hutang makin meningkat lagi. Jadi, dari segi apa hutang kerajaan terdahulu tinggalkan yang boleh menyakitkan negara?

Sabah dan Sarawak tidak berpuas hati dengan bajet yang dibentangkan. Rakyat dari Sabah dan Sarawak sedang mengkaji belanjawan tersebut berdasarkan kepada jumlah wang yang diperuntukkan kepada mereka berbanding dengan jumlah sumbangan mereka kepada ‘Faderal Coffers’. Dan juga, apa yang disumbangkan oleh mereka kepada negara tidak setimpal dengan apa yang diperuntukkan untuk mereka yang dari Sabah dan Sarawak.

Faktor penting lain yang tidak menjadi keutamaan dalam Belanjawaan 2020 adalah terhadap golongan muda. Penduduk Malaysia berkembang dengan pesat sekali dan ini bermakna penduduk di bawah umur 30 tahun telah meningkat. Dalam 50 tahun, dari tahun 1969 sehingga 2019, jumlah populasi di Malaysia telah meningkat dari 11 juta sehingga 30 juta orang. Bagaimanakah kerajaan hendak menguruskan dari segi peluang pekerjaan dan peluang pendapatan untuk golongan belia yang populasi mereka sedang pesat meningkat?

Kerajaan perlu mengambil serius pada golongan muda kerana peluang pekerjaan berkemungkinan tidak dapat menampung kesemua daripada mereka disebabkan populasi yang sedang pesat meningkat. Jadi, apakah akan terjadi dengan golongan muda dan bagaimana mereka akan meneruskan kehidupan mereka? Di negara-negara lain seluruh dunia, peningkatan kadar jenayah adalah disebabkan oleh kadar pengangguran yang meningkat. Sekiranya mereka dari golongan muda ini tidak disediakan peluang untuk mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan, maka ini akan menimbulkan ketidakstabilan kepada Negara.

#KerajaanSepenggal
#VoiceofPuteri

Facebook Zahida Zarik Khan

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...