Sunday, April 2, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Bantah RUU Bajet: Antara wira dan pengkhianat

Rang Undang-undang atau Bills sifatnya adalah sama. Baik RUU Bajet atau lain-lain RUU yang dibentangkan sifatnya tetap sama. Ianya tetap perlu dibahaskan. Semasa perbahasan, wakil rakyat yang digelar legislative dalam sistem demokrasi berparlimen, perlu memberi input, cadangan dan pandangan terhadap RUU yang dibentangkan.

Parlimen bukan mesin cetak yang cetak apa sahaja tanpa perlu diteliti dulu. Paling tidaknya perlu proof reader. Disitu lah letak atau timbulnya pindaan, penambahbaikan dan deletion yg mana sesuai.

Jika RUU itu ada kesilapan, ada yang tertinggal dan kekurangan, tidak salah ianya dipinda dulu.

Sebagai wakil rakyat, suara rakyat di kawasan yang dia wakili mahupun di seluruh Negara perlu dibawa ke Parlimen.

Rakyat di seluruh negara telah menyatakan bahawa RUU Bajet itu perlu pindaan, deletion dan tambahbaik. Ada perkara-perkara yang tidak sepatutnya dimasukkan dalam bajet itu. Tidak perlu sebut contoh kerana pandangan atau pendapat kita berbeza. Ada yang kata peruntukan untuk JASA itu perlu. Ada yang kata tidak perlu. Ada yang kata renovate pejabat itu perlu. Ada yang kata tangguhkan lah dulu.

Disini lah letaknya kebijaksanaan kerajaan yang rakyat harapkan. Kalau kerajaan bijaksana ia akan dengar denyut nadi dan suara rakyat. Kerajaan tidak sepatutnya buta hati dan mata tanpa telinga atau pekak.

Wakil rakyat mesti ada pendirian sendiri bukan membuta tuli membantah atau menyokong. Wakil rakyat tidak sepatutnya jadi komputer yang ada RAM yang canggih tapi bergantung kepada tetikus untuk menggerakkan RAM dan Memory.

Kalau bantah bukan semestinya pengkhianat. Mungkin dia lah penyelamat. Kalau sokong bukan tentu dia wira. Mungkin dia pengkhianat. Apatah lagi kalau sokong itu kerana telah terima rasuah habuan jawatan dan projek. Parah lagi kalau kena ugut.

Wakil yang rakyat pilih jadi YB itu manusia bukan robot.

Selamat mengundi.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...