Tuesday, June 6, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Ambil pendekatan positif kemelut UMNO Sabah – Timbalan Presiden

Saya sudah pastinya menerima berita tindakan pemimpin Sabah yang keluar daripada UMNO secara beramai-ramai sebagai perkara yang besar dan memerlukan perhatian.

Akan tetapi, saya berpandangan bahawa semua pihak harus berlapang dada dan menerima keputusan ini dengan terbuka dan rasional. UMNO harus mengambil pendekatan yang positif dalam berhadapan dengan isu ini. UMNO tidak boleh melenting, tidak boleh beremosi secara melulu. Jika itu keputusan dan ketetapan pemimpin UMNO Sabah, UMNO Semenanjung wajar hormati.

Isu ini melibatkan kesetiaan dan kebersamaan. Kedua-dua perkara ini bukanlah sesuatu yang boleh dipaksa-paksa dan wajar dijual beli. Ia mesti hadir dengan keterbukaan dan secara suka rela.

Saya menyarankan kepada semua pendukung UMNO untuk terus menjalinkan hubungan dengan pemimpin di Sabah dan Sarawak walaupun tidak lagi dalam parti yang sama. Silaturahim dan perjuangan di antara pemimpin Melayu Semenanjung dan Pemimpin Bumiputera Sabah & Sarawak mesti diteruskan.

Saya yakin, apabila tiba PRU15 akan datang, sekiranya UMNO di Semenanjung dapat menguasai semula parlimen-parlimen Melayu, UMNO boleh bergabung dengan pemimpin Bumiputera Sabah & Sarawak untuk membentuk Kerajaan Persekutuan Melayu dan Bumiputra Sabah & Sarawak.

Dengan strategi kerjasama antara parti Melayu Semenanjung dan parti Bumiputra Sabah dan Sarawak ini sahajalah DAP dan pakatan mereka boleh ditewaskan. Malah, saya juga yakin, dengan strategi ini juga pemimpin Bumiputra Sabah & Sarawak tidak akan terkesan lagi dengan agenda Islam dan Melayu yang diperjuangkan oleh UMNO di Semenanjung.

Pada masa yang sama, kerjasama UMNO dan Pas atas landasan Islam dan Melayu tidak akan menyebabkan kita berpecah dengan rakan-rakan kita di Sabah & Sarawak.

Saya akui, ada kebenarannya bahawa pendukung UMNO mesti mengelakkan parti ini daripada menjadi semakin kecil dan lemah. Tetapi proses ini tidak boleh berlaku dengan cara yang memaksa kita membuat musuh baru dan kehilangan rakan yang ada. Yang pasti, agenda memulih dan menguatkan kembali UMNO akan terus diusahakan sehingga parti ini kembali diyakini.

Kepada semua pemimpin Sabah yang keluar dari UMNO hari ini, saya ucapkan selamat maju jaya dalam perjuangan yang berikutnya. Terima kasih atas segala sumbangan dan jasa kepada UMNO, kepada orang Melayu dan Bumiputera Sabah, dan kepada negara selama ini.

………
Dato Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan
Timbalan Presiden UMNO

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...