Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

Agensi penguatkuasaan kerajaan pun diarahkan untuk padam posting?

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (MMEA) telah membuat posting semalam bahawa sebuah kapal minyak negara China dalam kawasan perairan Malaysia tidak menghirau arahan untuk diperiksa setelah beberapa kali diberi amaran.

Apabila media antarabangsa Reuters the berhubung dengan agensi tersebut, MMEA padam posting mereka pulak.

MMEA mengesahkan kepada Reuters bahawa posting itu dipadam oleh mereka dengan alasan laporan polis sudah dibuat.
https://www.theedgemarkets.com/article/ship-run-chinese-firm-under-us-sanctions-spurns-malaysian-checks-%E2%80%94-agency

Sebenarnya, apa yang MMEA mahu PDRM buat?

Mereka mahu PDRM pergi ke negara China untuk merampas kapal itu ke?

Isu ini jelas di bawah Kementerian Luar Negeri serta Kementerian Pertahanan kita.

Mat Sabu perlu tegas untuk menuntut keadilan dari elepan demi menebus maruah negara.

Najib Razak
12 Disember 2019

………………………….

Kapal yang dikendalikan oleh firma Cina di bawah sekatan A.S. mengetepikan pemeriksaan Malaysia — agency

KUALA LUMPUR (Dec 11): Sebuah kapal tangki minyak, yang menunjukkan data perkapalan dikendalikan oleh sebuah syarikat China di bawah sekatan A.S., enggan membenarkan pemeriksaan oleh pihak berkuasa maritim ketika berlabuh di perairan Malaysia, kata agensi maritim Malaysia.

Pengurus komersial Silvana III ialah Kunlun Shipping Co Ltd, menurut laman web ketelusan penghantaran Equasis.org.

Kunlun adalah salah satu daripada beberapa firma yang diletakkan di bawah sekatan A.S. tahun ini kerana didakwa terlibat dalam mengangkut minyak dari Iran.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berkata Silvana III, yang berlabuh di Kuala Kurau di pantai barat Malaysia pada 5 Disember, tidak mematuhi arahan untuk menurunkan tangga untuk membolehkan pegawai menjalankan pemeriksaan.

“Selepas beberapa cubaan untuk mengarahkan kapal untuk menurunkan tangga tidak diperhatikan, kapal itu mengangkat jangkar dan meninggalkan lokasi,” kata MMEA dalam satu kenyataan yang disiarkan di halaman Facebooknya pada hari Isnin.

Laporan polis telah difailkan terhadap kapal untuk menjatuhkan sauh tanpa kebenaran dan kapal tangki itu akan ditahan jika ditemui, kata MMEA.

Pautan Facebook oleh MMEA tidak merujuk kepada pemilikan atau pengurusan kapal dan tidak menyebutkan sekatan A.S..

Selepas Reuters meminta butiran pada hari Rabu, tentang status di laman Facebook MMEA telah diturunkan. Jurucakap MMEA berkata status itu dikeluarkan kerana insiden itu sedang disiasat dan berkata tiada butiran lanjut akan didedahkan pada masa ini.

Data Penjejakan Kapal di Refinitiv Eikon menunjukkan kapal tangki berhenti menghantar data lokasi dari sistem pengenalan automatik (AIS) antara 30 Nov dan 9 Dis.

Transponder Silvana III telah kembali pada hari Rabu, menunjukkan kapal beralih ke arah pantai barat laut Malaysia dan berlayar ke arah pulau resort Langkawi, menurut data penjejakan.

Equasis.org, laman web ketelusan perkapalan yang ditubuhkan oleh Suruhanjaya Eropah dan Pentadbiran Maritim Perancis, menunjukkan kapal tangki itu dimiliki oleh sebuah syarikat yang dikenal pasti sebagai Silvana Ltd dan berada di bawah jagaan Kunlun Shipping Co Ltd.

Laman web itu berkata pengurus kapal dan pengurus komersil adalah Kunlun dan ia menyenaraikan COSCO Shipping Seaman Ship Management sebagai pengurus ISM, peranan yang melibatkan memastikan pengurusan yang selamat dan operasi kapal di laut.

Kapal tangki, yang menukar namanya kepada Silvana III dari Tian Ma Zuo pada 1 Nov, dimiliki oleh Pegasus 88 Ltd antara Januari dan November, data Equasi menunjukkan.

Di samping Kunlun, Pegasus 88 Ltd dan COSCO Shipping Tanker (Dalian) Seaman & Ship Management Co Ltd juga diletakkan pada senarai sekatan A.S.. Silvana Ltd tidak disenaraikan.

Kunlun tidak dapat dihubungi untuk memberi komen, kerana nombor berdaftarnya telah diputuskan. Panggilan ke COSCO tidak dijawab. Reuters tidak dapat mencari maklumat hubungan untuk Pegasus 88 dan Silvana Ltd.

Amerika Syarikat melancarkan sekatan terhadap Iran tahun lalu, dengan mengatakan ia mahu menurunkan eksport minyak Iran kepada sifar.

Washington mengambil langkah selepas mengeluarkan perjanjian 2015 antara Teheran dan enam kuasa dunia yang bertujuan untuk mengenakan had ke atas program nuklear Iran.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...