Wednesday, December 1, 2021

Agensi penguatkuasaan kerajaan pun diarahkan untuk padam posting?

Terkini

Terkini Covid-19

Malaysia
2,632,782
Kes keseluruhan
Updated on Dec 1, 2021 @ 14:26 14:26
65,153
Total active cases
Updated on Dec 1, 2021 @ 14:26 14:26
2,537,204
Sembuh keseluruhan
Updated on Dec 1, 2021 @ 14:26 14:26
30,425
Jumlah kematian
Updated on Dec 1, 2021 @ 14:26 14:26

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (MMEA) telah membuat posting semalam bahawa sebuah kapal minyak negara China dalam kawasan perairan Malaysia tidak menghirau arahan untuk diperiksa setelah beberapa kali diberi amaran.

Apabila media antarabangsa Reuters the berhubung dengan agensi tersebut, MMEA padam posting mereka pulak.

MMEA mengesahkan kepada Reuters bahawa posting itu dipadam oleh mereka dengan alasan laporan polis sudah dibuat.
https://www.theedgemarkets.com/article/ship-run-chinese-firm-under-us-sanctions-spurns-malaysian-checks-%E2%80%94-agency

Sebenarnya, apa yang MMEA mahu PDRM buat?

Mereka mahu PDRM pergi ke negara China untuk merampas kapal itu ke?

Isu ini jelas di bawah Kementerian Luar Negeri serta Kementerian Pertahanan kita.

Mat Sabu perlu tegas untuk menuntut keadilan dari elepan demi menebus maruah negara.

Najib Razak
12 Disember 2019

………………………….

Kapal yang dikendalikan oleh firma Cina di bawah sekatan A.S. mengetepikan pemeriksaan Malaysia — agency

KUALA LUMPUR (Dec 11): Sebuah kapal tangki minyak, yang menunjukkan data perkapalan dikendalikan oleh sebuah syarikat China di bawah sekatan A.S., enggan membenarkan pemeriksaan oleh pihak berkuasa maritim ketika berlabuh di perairan Malaysia, kata agensi maritim Malaysia.

Pengurus komersial Silvana III ialah Kunlun Shipping Co Ltd, menurut laman web ketelusan penghantaran Equasis.org.

Kunlun adalah salah satu daripada beberapa firma yang diletakkan di bawah sekatan A.S. tahun ini kerana didakwa terlibat dalam mengangkut minyak dari Iran.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) berkata Silvana III, yang berlabuh di Kuala Kurau di pantai barat Malaysia pada 5 Disember, tidak mematuhi arahan untuk menurunkan tangga untuk membolehkan pegawai menjalankan pemeriksaan.

“Selepas beberapa cubaan untuk mengarahkan kapal untuk menurunkan tangga tidak diperhatikan, kapal itu mengangkat jangkar dan meninggalkan lokasi,” kata MMEA dalam satu kenyataan yang disiarkan di halaman Facebooknya pada hari Isnin.

Laporan polis telah difailkan terhadap kapal untuk menjatuhkan sauh tanpa kebenaran dan kapal tangki itu akan ditahan jika ditemui, kata MMEA.

Pautan Facebook oleh MMEA tidak merujuk kepada pemilikan atau pengurusan kapal dan tidak menyebutkan sekatan A.S..

Selepas Reuters meminta butiran pada hari Rabu, tentang status di laman Facebook MMEA telah diturunkan. Jurucakap MMEA berkata status itu dikeluarkan kerana insiden itu sedang disiasat dan berkata tiada butiran lanjut akan didedahkan pada masa ini.

Data Penjejakan Kapal di Refinitiv Eikon menunjukkan kapal tangki berhenti menghantar data lokasi dari sistem pengenalan automatik (AIS) antara 30 Nov dan 9 Dis.

Transponder Silvana III telah kembali pada hari Rabu, menunjukkan kapal beralih ke arah pantai barat laut Malaysia dan berlayar ke arah pulau resort Langkawi, menurut data penjejakan.

Equasis.org, laman web ketelusan perkapalan yang ditubuhkan oleh Suruhanjaya Eropah dan Pentadbiran Maritim Perancis, menunjukkan kapal tangki itu dimiliki oleh sebuah syarikat yang dikenal pasti sebagai Silvana Ltd dan berada di bawah jagaan Kunlun Shipping Co Ltd.

Laman web itu berkata pengurus kapal dan pengurus komersil adalah Kunlun dan ia menyenaraikan COSCO Shipping Seaman Ship Management sebagai pengurus ISM, peranan yang melibatkan memastikan pengurusan yang selamat dan operasi kapal di laut.

Kapal tangki, yang menukar namanya kepada Silvana III dari Tian Ma Zuo pada 1 Nov, dimiliki oleh Pegasus 88 Ltd antara Januari dan November, data Equasi menunjukkan.

Di samping Kunlun, Pegasus 88 Ltd dan COSCO Shipping Tanker (Dalian) Seaman & Ship Management Co Ltd juga diletakkan pada senarai sekatan A.S.. Silvana Ltd tidak disenaraikan.

Kunlun tidak dapat dihubungi untuk memberi komen, kerana nombor berdaftarnya telah diputuskan. Panggilan ke COSCO tidak dijawab. Reuters tidak dapat mencari maklumat hubungan untuk Pegasus 88 dan Silvana Ltd.

Amerika Syarikat melancarkan sekatan terhadap Iran tahun lalu, dengan mengatakan ia mahu menurunkan eksport minyak Iran kepada sifar.

Washington mengambil langkah selepas mengeluarkan perjanjian 2015 antara Teheran dan enam kuasa dunia yang bertujuan untuk mengenakan had ke atas program nuklear Iran.

Artikel berkaitan