Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

[Video] 32 Ahli Dewan Negara Tetap Bersama BN, Sepakat Bawa Isu Pro-Rakyat

LIHAT video:
https://youtu.be/CoCAy40qN54

Ahli-ahli Dewan Negara Barisan Nasional (BN) sepakat untuk terus bersama dan membawa isu-isu pro-rakyat dalam persidangan Dewan Negara yang akan bermula esok di Parlimen.

Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan bahawa BN mempunyai 32 ahli Dewan Negara untuk menterjemahkan pelaksanaan acuan yang telah dibahaskan di Dewan Rakyat.

“Daripada 67 Ahli Dewan Negara, BN mempunyai seramai 32 ahli biarpun dua daripada ahli telah meninggalkan BN… jumlah 32 itu telah mengambil kira mereka yang telah meninggalkan kita untuk menyertai parti lain,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas mengadakan perjumpaan bersama senator-senator BN di Ibu Pejabat BN, Menara Dato Onn, hari ini.

“Mesyuarat yang diadakan ini adalah untuk mengkoordinasikan persidangan Dewan Negara yang akan bermula esok.

“Terdapat beberapa perkara utama yang kita hendak selaraskan iaitu Rancangan Malaysia ke-11 dimana kajian separuh penggal telah dilakukan dan ini akan menjadi kayu ukur, begitu juga berkaitan Bajet yang telah dibentangkan selain beberapa akta yang lain.

“Untuk keseluruhan 32 ahli-ahli Dewan Negara ini, kesepakatan telah dibuat, berdasarkan acuan yang telah dilakukan di Dewan Rakyat maka ia akan diterjemahkan untuk pelaksanaanya di Dewan Negara. Dengan ini isu-isu yang pro-rakyat akan diberikan keutamaan oleh ahli-ahli Dewan Negara.”

Dalam hal yang lain, beliau melahirkan keyakinan bahawa ahli Dewan Negara yang ada tersebut akan terus bersama BN.

“Kita melihat bahawa walaupun percubaan oleh dua orang Senator yang dulunya bersama-sama dengan kita tetapi saya telah diberikan keyakinan dan kami mempunyai kepercayaan sepenuhnya bahawa 32 ahli-ahli Dewan Negara ini akan tetap bersama-sama dengan BN dan ahli-ahli yang mewakili UMNO juga akan tetap bersama-sama dengan UMNO,” katanya yang juga Presiden UMNO.

Ujarnya, BN tahu bahawa dalam situasi kepayahan begini banyak cubaan dari luar yang cuba untuk memancing ahli-ahli Dewan Negara BN.

“… tetapi saya yakin ahli-ahli Dewan Negara yang ada ini akan tetap bersama kita.”

Beliau memaklumkan bahawa Datuk Seri Ismail Sabri selaku Naib Pengerusi BN bersama-sama Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Nazri Aziz akan membantu mengkoordinasikan dan memberikan motivasi bersama-sama ahli-ahli Dewan Negara yang ada.

Dalam masa yang sama, beliau turut menjawab soalan berkenaan penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang membuka cawangan di Sarawak semalam.

“Saya amat menghormati kehendak rakyat pribumi di Sarawak kerana Sabah dan Sarawak agak unik. Apabila UMNO membuat keputusan untuk tidak mengembangkan sayapnya di Sarawak maka ia adalah untuk menghormati citarasa politik orang di Sarawak. Dalam keadaan ini tentunya citarasa orang Sarawak berlainan dengan orang-orang dari negeri lain.

“Kami yakin rakyat Sarawak akan menolak kehadiran parti berkenaan kerana hakikatnya mereka lebih dekat dengan parti-parti yang berasaskan kepada kepentingan untuk rakyat Sarawak secara khusus,” katanya lagi.

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...