Thursday, September 28, 2023

Creating liberating content

[Video] Polis lepaskan tembakan...

Kejadian di persimpangan Jalan Semarak menghala Jalan Tun Razak arah selatan. Sebuah kenderaan...

[Video] Kapten hoki India...

Kapten hoki India, Manpreet Singh Pawar melangsungkan majlis perkahwinan dengan kekasihnya dari Malaysia,...

[Video] Budak sekolah kantoi...

Kes kantoi buat hubungan intim dalam bilik air sekolah time bulan ramadan kejadian...

Syarikat taikun ambil alih...

Yang ini ttak boleh diterima. Subang merupakan airport dalam bandar yang amat diperlukan...

2019: Ekonomi Negara Semakin Merudum, Hubungan Kaum Semakin Merekah?

SAYA pernah menyarankan baru-baru ini bahawa jika kerajaan serius untuk menangani masalah diskriminasi atau perkauman, maka kerajaan perlu memberi penekanan kepada masalah ini di sektor swasta atau sektor bukan kerajaan kerana 80% daripada ekonomi dan 90% daripada jumlah pekerjaan adalah di sektor ini.

Kebanyakan diskriminasi negatif berlaku di sektor bukan kerajaan namun dasar-dasar, undang-undang atau penguatkuasaan adalah sangat kurang atau lemah di sini.

Apabila Kerajaan mencadangkan untuk meratifikasikan ICERD bulan lalu, mereka sibuk membincangkan untuk membaraikan dasar diskriminasi positif seperti hak orang-orang Melayu dalam Perlembagaan dan dasar-dasar ekonomi Bumiputera dalam sektor kerajaan.

Dasar-dasar ini telah digubal selepas tahun 1969 untuk melindungi orang-orang Melayu dari diskriminasi yang berlaku dalam masyarakat dan sektor bukan kerajaan yang kemuncak kesannya dimanifestasi dalam rusuhan kaum pada 13 Mei 1969.

Dan dasar-dasar ini adalah dasar korektif atau langkah pembetulan yang dilaksanakan melalui sektor kerajaan untuk menangani masalah diskriminasi teruk yang berlaku dalam sektor bukan kerajaan.

Namun sektor kerajaan hanyalah 20% daripada ekonomi negara. Dan walaupun dasar korektif di atas dilaksanakan selama hampir 50 tahun sehingga Mei 2018 yang lepas, ekuiti Bumiputera masih di bawah paras 20% (atau 18% secara tepatnya).

Ini adalah kerana kita masih ada ‘atap siling kaca’ (atau ‘glass ceiling’) di paras 20% yang masih tidak boleh dipecahkan yang menghalang pemilikan ekuiti Bumiputera daripada meningkat. Sebab utamanya ialah masalah diskriminasi di sektor bukan kerajaan yang masih berleluasa.

Tanpa dasar korektif dan diskriminasi positif untuk Bumiputera seperti di atas seperti yang ingin dibaraikan oleh ICERD, keadaan ini akan menjadi lebih teruk dan ekuiti Bumiputera akan menjunam.

Apabila ini berlaku, negara kita tidak akan stabil dan besar kemungkinan banyak lagi rusuhan kaum akan terjadi.

Dalam sejarah dunia dan juga di Malaysia, ada dua perkara yang apabila kedua-duanya berlaku serentak akan menyebabkan rusuhan kaum yang dahsyat.

Pertama ialah apabila keadaan ekonomi negara merudum dan ramai orang kehilangan pekerjaan.

Dan kedua ialah apabila hubungan antara kaum semakin merekah.

Saya lihat kedua-dua perkara ini sedang mula berputik sekarang dengan keadaan ekonomi semakin ranap di tangan Menteri Kewangan dan keadaan hubungan kaum yang kian tegang di tangan Menteri Perpaduan Kerajaan PH ini.

Sebab itu kedua-dua mereka ini perlu meletak jawatan atau dipecat sebelum keadaan menjadi lebih parah.

Ini perlu ditangani segera. Ini bulan soal politik, namun ianya juga melibatkan keselamatan negara. Ini adalah suatu perkara yang serius.

Kita tidak mahu rusuhan kaum tahun 1969 berlaku kembali pada ulang-tahun ke-50 tragedi tersebut dalam tahun 2019 ini.

Oleh: ISHAM JALIL

Get notified whenever we post something new!

Continue reading

Geng Broker baru keluar gua

Menjilat luka diri sendiri selepas PN gagal membentuk kerajaan, geng broker mula mendiamkan diri selama lebih sebulan sejak berakhir PRU15. Kemudian pada hari Jumaat, Hishammuddin muncul membuka mulut. Dan semalam, Nazri Aziz dan Tajuddin Rahman turut serta membuka mulut selepas keluar...

MPN, Majlis paling tak berguna ditubuhkan untuk Abah Kau dibatalkan

Penubuhan Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibatalkan kerana timbul pertindihan fungsi dan jawatan, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim. “Itu (MPN) juga satu pertindihan juga, jawatan yang diletakkan untuk memenuhi keperluan ketika itu,” katanya pada sidang akhbar di Perdana Putra. MPN ditubuhkan pada...

[VIDEO] Dakwaan seleweng RM600 bilion: ‘Muhyiddin, jangan cabar saya’ – PM Anwar

Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya tidak mencabar beliau mengenai isu dana kerajaan berjumlah RM600 bilion yang didakwa diseleweng. Perdana Menteri berkata, Kementerian Kewangan sudahpun dimaklumkan mengenai beberapa pelanggaran melibatkan isu dana...